voceabasarabiei.md

„Ar trebui să fie excepție, dar este regulă”. În Moldova, 95% din procurorii conducători sunt pe funcții de interimat

În prezent, mai mult de 95% dintre procurorii cu funcții de conducere din Republica Moldova sunt interimari. Constatarea a fost făcută de către noul procuror general interimar Ion Munteanu, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Vocea Basarabiei TV. Munteanu a adăugat că această stare de lucruri se răsfrânge asupra actului justiției.

Ion Munteanu susține că nu este normal ca un număr atât de mare de funcții de conducere să fie ocupate cu statut de interimat.

„Am constatat că mai mult de 95%, dacă nu greșesc, din procurorii conducători sunt pe funcții de interimat. Deci, eu îmi permit azi să afirm cu certitudine că o situație care ar trebui să fie o excepție, de fapt, astăzi este o regulă. Nu este posibil, în genere, să gestionezi o instituție precum este procuratura cu 95% de conducători pe funcții de interimat”, a declarat noul procuror general, la rândul său – interimar.

Potrivit lui Munteanu, cauzele care au continuat această situație sunt diverse: anumite întârzieri pe anunțarea de concursuri, anumite întârzieri în colegiile de evaluare și de promovare a procurorilor.

„Nu este de neglijat nici reținerea procurorilor de a dori să acceadă în funcții de conducere, cerințele azi sunt destul de drastice. (…) Da, pe alocuri le este frică. Pe alocuri deranjează anumite întrebări, pe alocuri deranjează anumite situații, pe alocuri sunt anumite situații care, din punctul meu de vedere, nu prezintă niciun fel de interes, nici social, nici de altă natură, însă sunt prezentate într-o așa manieră încât dintr-un om corect pot face un dușman al poporului. Și atunci, procurorii stau bine mersi în funcțiile pe care le au și nu-și prea doresc să acceadă în funcțiile de conducere”, a adăugat Munteanu.

Procurorul general interimar a adăugat că această stare de lucruri se răsfrânge „cu siguranță” asupra actului justiției.

***

Amintim că Ion Munteanu a preluat funcția de procuror general interimar în luna octombrie 2022. Candidatura sa a fost propusă șefei statului de către Consiliul Superior al Procurorilor ca urmare a expirării interimatului funcției, exercitat din 6 octombrie 2021 de către procurorul Dumitru Robu, care la rândul său a deținut de două ori funcția de interimar al procurorului general.

Funcția de interimat a procurorului general a devenit disponibilă după ce procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost suspendat – în octombrie 2021, ca urmare a vizării în câteva dosare penale.

***

Pe 10 octombrie 2022 au intrat în vigoare amendamentele la Legea Procuraturii, potrivit cărora, procurorul general interimar poate rămâne în funcție sau până la numirea unui nou procuror general sau până când procurorul general este restabilit în funcție. Anterior, legea prevedea că procurorul general interimar poate asigura această funcție cel mult pe durata a 12 luni.

În cazul în care funcția de procuror general devine vacantă, atunci procurorul general interimar poate rămâne în funcție doar pe durata a 6 luni. În acest răstimp, autoritățile trebuie să desfășoare un nou concurs pentru funcția de procuror general.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Brian Brown, activist conservator american, lăsat să intre în R. Moldova, după ce a fost oprit la frontieră: „Au spus că au greșit”

Activistul american Brian Brown, a anunțat astăzi, 28 iulie, că i s-a permis intrarea în Republica Moldova, după ce, cu o zi înainte, fusese oprit la frontieră din motiv că urma să participe la conferința conservatorilor, „Make Europe Great Again”, un eveniment despre care SIS susține că ar avea „organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor”.

El a făcut aceste precizări într-o postare pe rețeaua X, după care a apărut în intervenții video alături de liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, care a catalogat acțiunile autorităților drept „intimidare”.

„Eram deja în avion și pregătit de decolare când Poliția de Frontieră a urcat la bord și m-a dat jos. Au spus că au greșit și mi-au aprobat intrarea”, a scris Brown pe rețeaua X.

Tododată, activistul a scris că mulțumește ambasadei SUA în Moldova pentru că „și-a făcut timp să-l ajute”.

Menționăm că Brian Brown este președinte al Organizației Naționale pentru Căsătorie și al Organizației Internaționale pentru Familie. 

Potrivit publicației Europa Liberă Moldova, activistul american a fost un oaspete frecvent al Chișinăului în timpul când președinte era socialistul Igor Dodon, care „se orienta tot mai pronunțat spre teme social-conservatoare”, în frunte cu combaterea a ceea ce el și alți conservatori numesc „mișcarea LGBT”.

Brown a fost oaspetele cel mai important al lui Dodon la Congresul Mondial al Familiilor– o manifestare conservatoare ținută la Chișinău în 2018.

***
Mai mulți politicieni din UE și SUA nu ar fi fost lăsați să intre în R. Moldova pentru a participa la conferința „Make Europe Great Again” (MEGA), preconizată în perioada 28–29 iulie. Printre aceștia se numără europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, care a fost declarat persona non grata și expulzat de autoritățile moldovene. Potrivit organizatorilor, motivul invocat de către autorități ar fi „amenințarea la adresa ordinii publice și a securității naționale”. 

Ulterior, și Brian Brown, activist suveranist din SUA a scris pe rețeaua X că i s-ar fi refuzat accesul în Republica Moldova.

Mai târziu, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a venit cu explicații referitor la interdicția de intrare aplicată mai multor politicieni străini. Potrivit SIS, aceste persoane urmau să participe la un eveniment cu organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor.

„În baza informațiilor, unii participanți și organizatori au scopul de a promova o agendă extremistă, de subminare a integrității teritoriale și a democrației din Republica Moldova. De exemplu, unul din participanți este un promotor al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și un susținător fidel al ocupației Rusiei în teritorii ce nu-i aparțin, cu utilizarea narațiunii ostile de „protejare a intereselor cetățenilor ruși asupriți”, referindu-se inclusiv la regiunea transnistreană”, se menționează în comunicatul SIS.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: