voceabasarabiei.md

„Ar trebui să fie excepție, dar este regulă”. În Moldova, 95% din procurorii conducători sunt pe funcții de interimat

În prezent, mai mult de 95% dintre procurorii cu funcții de conducere din Republica Moldova sunt interimari. Constatarea a fost făcută de către noul procuror general interimar Ion Munteanu, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Vocea Basarabiei TV. Munteanu a adăugat că această stare de lucruri se răsfrânge asupra actului justiției.

Ion Munteanu susține că nu este normal ca un număr atât de mare de funcții de conducere să fie ocupate cu statut de interimat.

„Am constatat că mai mult de 95%, dacă nu greșesc, din procurorii conducători sunt pe funcții de interimat. Deci, eu îmi permit azi să afirm cu certitudine că o situație care ar trebui să fie o excepție, de fapt, astăzi este o regulă. Nu este posibil, în genere, să gestionezi o instituție precum este procuratura cu 95% de conducători pe funcții de interimat”, a declarat noul procuror general, la rândul său – interimar.

Potrivit lui Munteanu, cauzele care au continuat această situație sunt diverse: anumite întârzieri pe anunțarea de concursuri, anumite întârzieri în colegiile de evaluare și de promovare a procurorilor.

„Nu este de neglijat nici reținerea procurorilor de a dori să acceadă în funcții de conducere, cerințele azi sunt destul de drastice. (…) Da, pe alocuri le este frică. Pe alocuri deranjează anumite întrebări, pe alocuri deranjează anumite situații, pe alocuri sunt anumite situații care, din punctul meu de vedere, nu prezintă niciun fel de interes, nici social, nici de altă natură, însă sunt prezentate într-o așa manieră încât dintr-un om corect pot face un dușman al poporului. Și atunci, procurorii stau bine mersi în funcțiile pe care le au și nu-și prea doresc să acceadă în funcțiile de conducere”, a adăugat Munteanu.

Procurorul general interimar a adăugat că această stare de lucruri se răsfrânge „cu siguranță” asupra actului justiției.

***

Amintim că Ion Munteanu a preluat funcția de procuror general interimar în luna octombrie 2022. Candidatura sa a fost propusă șefei statului de către Consiliul Superior al Procurorilor ca urmare a expirării interimatului funcției, exercitat din 6 octombrie 2021 de către procurorul Dumitru Robu, care la rândul său a deținut de două ori funcția de interimar al procurorului general.

Funcția de interimat a procurorului general a devenit disponibilă după ce procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost suspendat – în octombrie 2021, ca urmare a vizării în câteva dosare penale.

***

Pe 10 octombrie 2022 au intrat în vigoare amendamentele la Legea Procuraturii, potrivit cărora, procurorul general interimar poate rămâne în funcție sau până la numirea unui nou procuror general sau până când procurorul general este restabilit în funcție. Anterior, legea prevedea că procurorul general interimar poate asigura această funcție cel mult pe durata a 12 luni.

În cazul în care funcția de procuror general devine vacantă, atunci procurorul general interimar poate rămâne în funcție doar pe durata a 6 luni. În acest răstimp, autoritățile trebuie să desfășoare un nou concurs pentru funcția de procuror general.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova a crescut cu jumătate de an

Începând cu 1 iulie 2025 se majorează vârsta standard de pensionare pentru femeile din Republica Moldova. Acestea se vor pensiona deja la 61 de ani și 6 luni. Pentru bărbați, vârsta de pensionare rămâne neschimbată – 63 de ani. Stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați în Republica Moldova, este de 34 de ani.

Vârsta standard de pensionare pentru femei în fiecare an se majorează cu 6 luni de la 1 iulie, până va atinge 63 ani, pentru a fi egală cu vârsta de pensionare a bărbaților. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), femeilor care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci sau mai mulți copii li se acordă reducerea vârstei standard de pensionare. Pentru ele, vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și, începând cu 1 iulie 2025, va constitui 58 de ani și 6 luni.

Legea prin care s-a decis egalarea vârstei de pensionare s-a votat în 2021, la inițiativa lui Dan Perciun, atunci președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Legislatorii au invocat indicatorii demografici înregistrați în Republica Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creștere continuă.

Pentru persoanele care nu au stagiu complet se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă.

Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut în lege. Astfel, din iulie, indiferent de vârstă, bărbații vor avea dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă dacă au un stagiu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile – dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.

Șeful Direcției Informare și Comunicare din cadrul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), Petru Socolan, a declarat pentru Moldova 1 că cetățenii au posibilitatea să-și procure stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de pensii, în cazul în care nu au realizat un stagiu de cotizare complet sau nu au contribuit la sistemul public de asigurări sociale în anumite perioade. Persoanele care doresc să se asigure individual trebuie să achite, în anul 2025, o sumă de 20.518 lei.

Cetățenii pot afla anul în care vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă aici. Menționăm că pensia pentru limită de vârstă se stabilește pe viață de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depășit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare – 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare. Cererile pentru solicitarea pensiilor pentru limită de vârstă pot fi depuse online de către deținătorii semnăturii electronice/mobile, accesând pagina web oficială a autorității – www.cnas.gov.md.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: