Arbori transformați în cioturi pe o stradă din centrul Chișinăului. Explicația întreprinderii „Spații Verzi”

Mai mulți arbori au fost defrișați în ultimele zile pe strada Alexandru Bernardazzi din centrul Chișinăului. Un cititor NM a expediat în adresa redacției mai multe fotografii cu trunchiurile rămase. Aceasta susține că arborii erau sănătoși și nu necesitau a fi tăiați. Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor verzi” a dat asigurări că fiecare defrișare se face după obținerea unei autorizații oferită de Agenția de Mediu și că decizia ar fi justificată. 

Un cititor NM care a ținut să rămână anonim ne-a scris că pe strada Alexandru Bernardazzi din centrul capitalei, reprezentanții Spații Verzi ar defrișa arbori sănătoși. Acesta a expediat mai multe imagini de la fața locului. „O tăiere nemiloasă a copacilor”, a menționat cititorul NM.

Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor verzi” Victor Nichituș a argumentat că toate lucrările de defrișare care sunt executate de întreprindere se fac cu autorizația Agenției de Mediu din subordinea Ministerului Mediului.

„În momentul când există o defrișare, care se întâmplă în municipiul Chișinău, există și o autorizație. Această autorizație se acordă de către forul superior în domeniul ecologic. Toate defrișările care sunt efectuate se fac în baza unei autorizații, iar autorizația este eliberată de către Agenția de Mediu”, a menționat reprezentantul întreprinderii.

El a adăugat că „cei care au eliberat autorizația sunt responsabili pentru starea de sănătate a acestor arbori” și că Agenția de Mediu „știe ceea ce eliberează”.

„Sunt foarte multe cazuri când suntem telefonați și ni se solicită să defrișăm arborii pentru că ar fi rupți sau bolnavi, dar noi nu putem să facem acest lucru fără existența unei autorizații”, a subliniat reprezentantul întreprinderii.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor verzi” Victor Nichituș a venit cu unele precizări cu referire la defrișările de pe strada Alexandru Bernardazzi. El a spus că acestea „s-au făcut și în baza solicitării venite din partea Apă Canal din cauza faptului că o parte din arbori de pe Bernardazzi prin rădăcinile lor au contribuit la deteriorarea rețelei de apă”.

UPDATE Într-un comentariu pentru NM, Agenția de Mediu a subliniat că instituția „nu efectuează cercetări sau analize cu privire la starea arborilor” și că „cu competențe în acest sens, în cazul or. Chișinău a fost împuternicită Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi””. Mai mult, Agenția acuză „Spații Verzi” că i-ar discredita imaginea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Temu, sub lupa Comisiei Europene: platforma riscă amendă pentru vânzarea de produse ilegale

Comisia Europeană a stabilit, preliminar, că platforma chineză de comerț online Temu permite vânzarea de produse ilegale în UE. Dacă aceste concluzii vor fi confirmate, compania riscă o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale.

Platforma Temu este acuzată că nu a evaluat în mod corespunzător riscurile de vânzare a produselor ilegale pe piața sa. Astfel, CE a constatat, în urma unei analize preliminare, că Temu ar fi încălcat Legea privind serviciile digitale (DSA). Potrivit instituției, există dovezi că „platforma prezintă un risc major pentru consumatorii din UE, care s-ar putea confrunta cu produse ilegale”.

„Mai precis, analiza unui exercițiu de client misterios efectuată de Comisie a constatat că este foarte probabil ca consumatorii care cumpără de pe Temu să găsească produse neconforme printre oferte, cum ar fi jucăriile pentru copii și produsele electronice de mici dimensiuni”, se arată în comunicat.

Dacă aceste concluzii preliminare vor fi confirmate, Comisia va decide că Temu încalcă articolul 34 din Legea privind serviciile digitale, ceea ce ar atrage o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală anuală, precum și obligația de a elimina încălcările constatate.

Menționăm că procedura împotriva Temu pentru vânzarea de produse ilegale în UE a fost inițiată încă din noiembrie 2024.

Plângerea sublinia că platforma nu dispune de sisteme suficient de sigure pentru a împiedica reapariția vânzătorilor necinstiți. De asemenea, Comisia și-a exprimat îngrijorarea față de tacticile agresive de vânzare ale Temu, cu un „design care creează dependență”, inclusiv prin „recompense de tip joc”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: