Arhitectul-șef al Consiliului raional Criuleni și administratorul unei companii de proiectare, reținuți de CNA
Full Article 2 minutes read

Arhitectul-șef al Consiliului raional Criuleni și administratorul unei companii de proiectare, reținuți de CNA

Arhitectul-șef al Consiliului raional Criuleni și administratorul unei companii de proiectare au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA). Aceștia sunt bănuiți de corupere pasivă, activă, trafic de influență și abuz de serviciu. Potrivit CNA, indivizii sunt cercetați în mai multe cauze penale, iar acțiunile pretins ilegale ale acestora ar fi prejudiciat bugetul local cu sute de mii de lei.

Cauzele au fost pornite la sfârșitul anului 2020, după care au fost conexate într-o singură procedură. În cadrul investigațiilor și acțiunilor de ancheta, s-a constatat că angajații Biroul de Proiectări, Prospecțiuni și Servicii „CriPSer”, subdiviziunea subordonată Consiliului raional Criuleni au creat o societate comercială cu aceleași atribuții, iar prin intermediul acesteia prestau servicii persoanelor fizice și juridice în detrimentul întreprinderii de stat.

Astfel, prin înțelegere prealabilă cu arhitectul-șef al Consiliului, oamenii erau direcționați la societatea privată, iar contra unor sume de bani, oferite drept mită, obțineau acte și avize pentru construcții fără impedimente. Un control financiar al celor două entități a constatat că societatea privată a încasat, în câțiva ani, sume aproape triple față de subdiviziunea subordonată Consiliului, astfel prejudiciind bugetul local cu sute de mii de lei.

Astăzi, 28 iulie, ofițerii CNA și procurorii au efectuat 8 percheziții la domiciliile și la birourile de serviciu ale administratorului Î.M. „Biroul de Proiectări, Prospecțiuni și Servicii „CriPSer” și arhitectului-șef al raionului Criuleni. În urma acestora, cei doi au fost reținuți și escortați la CNA pentru audieri.

Dacă vor fi găsiți vinovați, ambii riscă închisoare, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: