Armistițiul de 4 zile dintre Israel și Hamas a început. După încheierea acordului războiul va continua, au anunțat părțile 
Full Article 3 minutes read

Armistițiul de 4 zile dintre Israel și Hamas a început. După încheierea acordului războiul va continua, au anunțat părțile 

A început armistițiul de patru zile, între armata israeliană și Hamas, în Fâșia Gaza. În timpul zilei, luptătorii grupării palestiniene trebuie să elibereze 13 ostatici israelieni, scrie Novaya Gazeta. În schimb, autoritățile Israelului au promis că vor elibera 39 de prizonieri palestinieni. 

Potrivit reprezentanților Hamas, un total de 50 de ostatici vor fi eliberați în cele patru zile.

Pe 22 noiembrie, Guvernul de la Tel Aviv a aprobat un acord cu Hamas privind eliberarea unor ostatici și o încetare a focului de patru zile în Fâșia Gaza, timp în care în enclavă va intra ajutor umanitar și combustibil. Atât autoritățile israeliene, cât și gruparea teroristă palestiniană Hamas, au anunțat că după încheierea acordului războiul va continua.

Reprezentanții Qatarului, Egiptului și ai SUA au acționat ca mediatori în cadrul negocierilor pentru adoptarea armistițiului.

Acesta este primul acord între Israel și Hamas de la atacul grupării teroriste din 7 octombrie, care a declanșat războiul.

***

Armata israeliană a declarat stare de război în urma atacurilor masive din 7 octombrie 2023 asupra Israelului din Fâșia Gaza palestiniană. Înainte de aceasta, liderul mișcării Hamas a anunțat declanșarea unei operațiuni – „Potopul Al-Aqsa” – împotriva Israelului, lansând sute de rachete dinspre Fâșia Gaza asupra teritoriului israelian.

Un cetățean moldovean, în vârstă de 35 de ani, și-a pierdut viața în Israel. Anunțul a fost făcut pe 11 octombrie de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Potrivit Chișinăului, moldoveanul lucra în apropierea zonei de conflict. Pe 18 octombrie, armata israeliană a publicat o actualizare potrivit căreia, în total, de la începutul conflictului militar, doi moldoveni și-ar fi pierdut viața în Israel. Pe 20 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe a declarat că „persoana decedată nu avea cetățenia Republicii Moldova, cu toate că s-a născut în țara noastră”.

Pe 9 noiembrie, 36 de persoane originare din Moldova, care au fost ajutate de autoritățile române să părăsească Fâșia Gaza, au ajuns la Chișinău. Printre pasageri erau și bebeluși. Lars Johan Lönnback, șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație, a declarat pentru presă că persoanele ajutate să părăsească Gaza vor rămâne la Chișinău „pentru cel puțin două” zile, după care vor fi găzduite de prieteni și rude. Ulterior, pe 10 noiembrie, autoritățile au anunțat că alți 9 cetățeni ai Republicii Moldova au fost evacuați din Fâșia Gaza, în dimineața zilei. Pe 15 noiembrie au părăsit teritoriul Fâșiei Gaza ultimii 8 moldoveni care au solicitat asistență pentru a fi evacuați.

Gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, luptătorii săi intrând în comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, ucigând sute de locuitori și luând ostatici. Ce este Hamas? Ce este Fâșia Gaza? De ce se luptă Israelul și Hamas? Găsiți explicația aici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: