„Armistițiul de Crăciun” s-a încheiat. Ucraina acuză Rusia că a deschis focul asupra misiunii ONU
Full Article 3 minutes read

„Armistițiul de Crăciun” s-a încheiat. Ucraina acuză Rusia că a deschis focul asupra misiunii ONU

Armistițiul anunțat de președintele Rusiei Vladimir Putin a expirat pe 8 ianuarie la ora 00:00. Potrivit Kievului, în pofida anunțului privind încetarea focului pe durata sărbătorii Crăciunului pe rit vechi, armata rusă a continuat să atace Ucraina și pe 7 ianuarie. De cealaltă parte, Moscova susține că și-a respectat angajamentul și acuză Kievului că a atacat mai multe localități și pozițiile militarilor ruși.

Pe 7 ianuarie, trupele ruse au atacat regiunea Zaporojie, iar sub focurile de armă au nimerit și observatorii misiunii ONU, care transporta mărfuri umanitare în orașul Orehovo, informează РБК-Украина, care citează șeful administrației militare a regiunii Zaporojie, Alexandr Staruh.

„Pe 7 ianuarie, în regiunea Zaporojie se afla delegația Organizației Națiunilor Unite, în frunte cu șeful misiunii umanitare în Ucraina Denis Brown. Exista acordul că nu se va deschide focul, însă, din păcate, agresorul, care a promis că nu va împușca, sâmbătă a deschis focul inclusiv asupra misiunii ONU, care transporta în Orehov ajutoare umanitare”, a povestit Staruh.

În aceeași zi, armata rusă a lansat mai multe atacuri în regiunea Harkov: în orașul Merefa a fost ucis un bărbat de 50 de ani, a anunțat șeful administrației militare a regiunii Harkov, Oleg Sinegubov.

La ora 23:15, sub alertă de raid aerian erau regiunile Harkov, Poltava, Dnepropetrovsk, Zaporojie, Lugansk și Crimeea. La ora 23:55, avertizarea a fost anulată în toate regiunile în afară de Harkov.

Kievul susține că timp de 24 de ore armata rusă a lansat raiduri aeriene și 7 atacuri cu lansatoare multiple de rachete, au deschis focul asupra militarilor ucraineni din tancuri, mortiere și artilerie cu arme de calibru mic.

Ce spune Moscova?

Ministerul rus al Apărării al Federației Ruse a declarat că armata rusă respectă regimul de încetare a focului, spre deosebire de Kiev, pe care îl acuză că a lansat mai multe atacuri în localități și asupra pozițiilor militarilor ruși.

Amintim că, acum câteva zile, Putin a dat ordin ministrului Apărării Serghei Șoigu să anunțe armistițiu din 6 ianuarie pe durata a 36 de ore, pe întreaga linie a focului din Ucraina. Președintele rus a argumentat decizia prin solicitarea patriarhului Kiril al Rusiei, în contextul Crăciunului.

De cealaltă parte, Kievul a calificat anunțul Moscovei drept un act de ipocrizie și atragere în capcană. Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat că îndemnul la încetarea focului este o tentativă de a folosi sărbătoarea religioasă în calitate de acoperire.

Kievul susține că, pe 6 ianuarie, trupele ruse au atacat orașul Bahmut, iar doi civili: un bărbat de 66 de ani și o femeie de 61 de ani au murit. Alte 13 persoane au fost rănite. 


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: