„Aroganța unor doctori te ucide”. Mesajul unui profesor către Nemerenco și reacția ministrei
Full Article 4 minutes read

„Aroganța unor doctori te ucide”. Mesajul unui profesor către Nemerenco și reacția ministrei

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a publicat cazul unei profesoare care a apelat la ea după ajutor. Pedagogul s-a plâns că a fost programată la un medic, după aproape un an de așteptare. Înainte de aceasta femeia a trecut mai multe analize și investigații, însă după un an medicul i-a spus că acestea „sunt vechi” și că trebuie să le repete, fiind redirecționată „la alt prestator de serviciu, decât policlinica”, chiar dacă cea din urmă are acest serviciu. „Acum medicul de familie a zis ca sa fac analize şi să plec cu toate la Doamna Doctor direct fără înscriere, mă îndoiesc că voi fi primită, dar… încerc şi pe asta”, a menționat femeia. Nemerenco a declarat, la rândul ei, că timpul în care a trimis mesaje echilibrate către instituțiile medicale și a emis ordine „s-a cam epuizat” și că va fi schimbată tactica.

Ministra a publicat mesajul unui pedagog. Ea a adăugat că primește zeci de mesaje la acest subiect, în fiecare zi.

În luna august anului trecut am trecut toate analizele ca să mă pot programa la nefrolog. Peste 4 luni m-au sunat şi mi-au spus că sunt programată. Am refuzat deoarece nu mă puteam rupe de la serviciu, deoarece activez în calitate de profesor în suburbie cu număr mare de ore, la două instituții, deoarece nu avem cadre didactice îndeajuns. Am rugat să mă programeze după 15.00 sau în vacanță. Au zis că nefrologul lucrează până la ora 13.00 şi doar miercuri primeşte din XXXX. Însă abia anul acesta în iunie am putut nimeri la nefrolog la policlinica nr.1. Uimirea mi-a fost că la primire Doamna Doctor s-a uitat că analizele sunt vechi, a scris în cartelă ca să repet analizele, să mă înscriu să fac uzi. Măcar că de fiecare dată îmi dădeau pe loc să fac uzi. (Sunt la evidență). Acum medicul de familie mi-a spus că spitalul nostru a încheiat contract ca să facem uzi la alt prestator de serviciu, decât policlinica nr.1 din or.Chisinau. Oare e corect să umblăm tot municipiu să facem uzi, dacă policlinica nr.1, are acest serviciu? Şi Doamna Doctor putea să îmi scrie îndreptarea acolo pe loc. Și mi-am dat întrebarea pentru ce mi se reține din salariul în jur de 2000 lei lunar pentru asigurarea medicală? Ca sa umblu drumurile cu picioare umflate, făcând cum se zice în limba rusă „самолечение”? Beau veroşpiron din propria gândire. Dar e corect sau nu? Acum medicul de familie a zis ca sa fac analize şi să plec cu toate la Doamna Doctor direct fără înscriere, mă îndoiesc că voi fi primită, dar… încerc şi pe asta. Aroganța unor doctori te ucide. Am înțeles că pe toți îi întoarce aşa… la medicul de familie, motivând că analizele sunt vechi. Medicul de familie a zis că nu poate nimeri cu analizele şi cu înscrierea la specialist. Apelez la serviciile medicale o data în an şi atunci nu pot rezolva problema”, a scris femeia, în mesajul către ministră.

Nemerenco a declarat pe rețelele de socializare că timpul în care a trimis mesaje echilibrate către instituțiile medicale și a emis ordine „s-a cam epuizat” și că va fi schimbată tactica.

„Un an!!! Circa un an să purtați pe drum un pacient? Contracte, subcontracte, programări, bilețele, referiri și alte născoceli. Un elefant și nu ar rezista, dar mi-te un om bolnav!… Și miră faptul, cu câta încă răbdare și respect scrie doamna profesoare. Nu știu dacă mai este nevoie de dușmani externi, la cât de capabil este acest popor să se autodistrugă și să-și urască confrații. Eu cred că timpul în care am trimis mesaje echilibrate către instituțiile medicale și am emis ordine, în speranța că voi fi înțeleasă, s-a cam epuizat. Să nu fie cu supărare, dar vom schimba tactica”, a scris Nemerenco.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: