Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) l-a desemnat pe Artur Reguș, fost procuror și actual avocat, în calitate de membru al Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general din partea CSP. Locul a devenit vacant după ce Mariana Alexandru consilieră a Procurorului-şef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România a fost exclusă din comisie.
Artur Reguș este procuror de aproximativ 14 ani și este avocat din 2010.
Reamintim că la începutul lunii noiembrie 2021, președintele Maia Sandu a inițiat o procedură de evaluare a activității procurorului general. Pe 23 noiembrie, CSP a creat o comisie specială din cinci persoane, care a desfășurat mai multe ședințe. Lidia Bulgac a fost aleasă președintă a comisiei, iar avocata Angela Popil a fost aleasă secretar. Pe lângă aceștia, în comisie au inclus Drago Kos (propus de președintele Maia Sandu) și avocatul Ion Matușencă (reprezentant din partea lui Alexander Stoianoglo).
Al cincilea membru al comisiei a fost exclus pe 2 decembrie. Vorbim de procurorul din România, Mariana Alexandru,. Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a cerut excluderea procurorului român din comisie, întrucât un procuror care lucrează în România nu poate participa la lucrările unei astfel de comisii în străinătate.
La 13 decembrie, Comisia de la Veneția a cerut autorităților moldovenești să revizuiască în detaliu mecanismul de evaluare a activității Procurorului General. Experții au numit însăși ideea unui audit „destul de neobișnuită pentru Europa”, dar principala critică a fost despre modul în care funcționează mecanismul. În special, comisia a recomandat ca în legea „Cu privire la Procuratură” să fie incluse criterii clare de evaluare a activității Procurorului General.
În ianuarie, membrii Consiliului Superior al Procurorilor au modificat regulamentul comisiei care evaluează activitatea lui Stoianoglo în calitate de procuror general. În special, din regulament a fost exclusă o clauză care prevede că verificarea trebuie finalizată în termen de 30 de zile. Timpul verificării nu mai este limitat, dar s-a adăugat o precizare că după finalizarea verificării, comisia trebuie să depună un raport în termen de 30 de zile.