„Asemenea persoană necesită solidaritate și ajutor medical, nu ardere pe rug”. Reacții la mesajele de ură în adresa persoanei infectate cu COVID-19 
Full Article 2 minutes read

„Asemenea persoană necesită solidaritate și ajutor medical, nu ardere pe rug”. Reacții la mesajele de ură în adresa persoanei infectate cu COVID-19 

Mai mulți lideri de opinie au venit cu reacții pe Facebook după ce moldoveanca infectată cu coronavirus a fost blamată pe rețelele de socializare. În acest sens, NM a adunat părerile mai multor persoane referitor la acest subiect.

Politologul Dionis Cenușă consideră că „acest comportament este profund deranjant, deoarece perpetuează o atitudine discriminatorie față de o persoană bolnavă, exact ca și în cazul infectaților de HIV/SIDA. Asemenea persoană necesită solidaritate și ajutor medical, nu ardere pe rug”. De asemenea, Dionis Cenușă a îndemnat publicul „să nu discrimineze pe cei bolnavi și să fie cooperanți cu autoritățile”, iar autorităților le-a sugerat „să înceapă să construiască o comunicare bazată pe încredere și să excludă orice ton de mustrare sau condamnare față de cetățeni și mai ales cei infectați de virus”.

Analistul politic Alexei Tulbure s-a adresat celor care au venit cu acuzații la adresa femeii infectate cu COVID-19. „Ce ați fi făcut voi? V-ați fi culcat sub un gard din Italia și ați fi murit în liniște? A rămas fără loc de muncă și probabil nu avea asigurare. Ce trebuia să facă? Omul s-a întors acolo unde putea fi ajutat. S-a întors acasă și aceasta este o decizie corectă”, a scris Alexei Tulbure pe Facebook.

„Cretinism pe linie ascendentă: prim-ministrul a vorbit despre prima bolnavă moldoveancă cu coronavirus ca fiind „iresponsabilă”. A zis asta de vreo 3 ori. (A urmat un ocean de ură pe Facebook și în mass-media la adresa femeii)”, a scris activistul civic, Vitalie Sprînceană.

„Înainte ca să iasă din gura unora, că persoana ajunsă din Italia la Chișinău este iresponsabilă (fără de a cunoaște mai multe detalii), e bine de avut bunul simț”, a scris Sergiu Bejenari.

Amintim că sâmbătă, 7 martie, în Republica Moldova a fost confirmat primul caz de coronavirus. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani, care a revenit din Italia. Bolnava se află într-o boxă separată și nu are contact cu niciun pacient, doar cu un medic și două asistente.

În legătură cu acest caz, în cadrul ședinței Comisiei Naționale extraordinare de sănătate publică, autoritățile au instituit cod portocaliu la nivel național.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: