Asistenții personali din capitală susțin că sunt gata să vină la ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 8 februarie împreună cu persoanele cu dizabilități pe care le îngrijesc, dacă municipalitatea nu va include pe ordinea de zi a ședinței subiectele care vizează problemele cu care aceștia se confruntă, inclusiv riscul de a rămâne fără 50% din salariu. Mai mult, aceștia declară că sunt gata să sesizeze ambasadele acreditate în Moldova și chiar să ajungă în instanță, dacă consilierii municipali nu îi vor auzi.
Grupul de inițiativă al mamelor din municipiul Chișinău asistente personale ale copiilor și maturilor cu dizabilități severe și-a manifestat îngrijorarea public, după ce pe ordinea de zi a ședinței CMC, planificată pentru 8 februarie, nu au fost incluse subiectele care vizează asistenții personali, așa cum consilierii ar fi promis că o vor face, la ședința precedentă.
„La ședința de săptămâna trecută, 28 de consilieri municipali de la PAS, MAN, Partidului Nostru, Platforma DA, dar și de la PSRM și PCRM și-au asumat mai multe angajamente ce ar urma să fie aprobate pe 8 februarie. Asistenții personali din capitală sunt îngrijorați că pe agenda ședinței extraordinare a Consiliului Municipal Chișinău preconizată pentru joi, 8 februarie, nu se regăsește chestiunea legată de promisiunile făcute anterior de consilierii municipali privind soluționarea unor probleme”, anunță Grupul.
De menționat că, în acest moment, agenda din anexa dispoziției cu privire la convocarea pe 8 februarie a ședinței extraordinare a CMC include șapte chestiuni, însă niciuna dintre ele nu se referă la problemele sus-menționate.
În aceste condiții, asistenții personali susțin că sunt deciși să se prezinte la ședința CMC de mâine împreună cu persoanele cu dizabilități severe pe care le îngrijesc, pentru a cere ca problemele lor să fie puse în discuție de către consilierii municipali.
Contactată de NM, Natalia Hasan, președinta Grupului de inițiativă al mamelor din municipiul Chișinău asistente personale ale copiilor și maturilor cu dizabilități severe, a menționat că familiile pe care le reprezintă sunt hotărâte să sesizeze ambasadele acreditate în Moldova și să ajungă la judecată.
„Este o bătaie de joc, data trecută am stat 4 ore. Vom merge la ambasade, vom ajunge la judecată. Se încalcă Constituția, este un genocid”, a declarat aceasta.
Precizăm că mai mulți asistenți sociali din capitală riscă să fie concediați, iar cei rămași să primească un salariu cu 50% mai mic. Primăria a justificat decizia prin resursele insuficiente din bugetul municipal și a acuzat, la rândul său, guvernarea că a provocat situația prin refuzul de a plăti salariile asistenților sociali din bugetul de stat.
În prezent, un asistent personal primește un salariu de circa 3100 de lei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!