Asociația Forța Fermierilor a adresat o declarație oficială Guvernului în care au informat despre situația precară din domeniul agriculturii. Organizația a înaintat Executivului și o serie de revendicări, menite să redreseze situația, pe care îi cere să și le asume public până pe 3 iunie. Printre acestea se numără: alocarea compensațiilor costurilor de producere pentru femierii mici și mijlocii, restricționarea temporară a importului anumitor produse agricole în Moldova din Ucraina, dar și obligarea Portului Giurgiulești să exporte doar producția agricolă moldovenească din iulie până la sfârșitul anului curent. În caz că Guvernul nu va da curs solicitărilor, Asociația a declarat că fermierii vor organiza un protest masiv în toată țara pe data de 7 iunie.
Pe 17 mai Consiliul Asociației Forța Fermierilor s-a întrunit în ședință, în cadrul căreia a examinat situația curentă în sectorul agrar. În rezultat, potrivit Asociației, s-a „constat o criză de proporție inedită în ramură, care a adus majoritatea fermierilor mici și mijlocii în pragul falimentului”.
După ședință Asociația Forața Fermierilor a publicat o declarației oficială adresată Guvernului în care informează instituția despre situația nefastă din agricultură.
„Din anul trecut domeniul agrar este afectat de seceta cruntă, creșterea prețurilor la resurse necesare producerii agricole cu 150-200 %, majorarea dobânzilor la credite aproximativ de 3 ori. Excesul producției agricole din Ucraina a influențat prăbușirea prețurilor pe piața internă la grău, orz, porumb, rapiță și floarea soarelui cu 2-4 lei per kg. Menționăm că în anul agricol 2022/2023 din țara vecină au fost oficial importate circa 27 mii tone de grău, 51 mii de tone de porumb și 57 mii de tone de floare soarelui”, se arată în text.
În acest context, Asociația Forța Fermierilor a solicitat Guvernului să „intervină de urgență” pentru a salva situația din sectorul agricol. Organizația a menționat că „insistă” ca problemele agricultorilor din Republica Moldova să fie discutate în cadrul summit-lui Comunității Politice Europene, care se va desfășura pe 1 iunie, la Chișinău.
Totodată, organizația cere ca Guvernul RM să-și asume public pănă pe data de 3 iunie 2023 următoarele angajamente față de fermierii:
⦁ Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grău, orz, rapiță ect);
⦁ Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grăului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;
⦁ Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;
⦁ Achitarea pănă la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;
⦁ Modificarea (cu intrare în vigoare pănă la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program pănă la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.
„Sperăm foarte mult că această avertizare va fi auzită și vor fi întreprinse măsuri rapide în scopul salvării ramurii agricole de colaps. În caz contrar, anunțăm pentru data de 7 iunie 2023 un protest masiv non-stop al fermierilor în toata țara, cu posibilă blocare a traseelor principale și marșul tehnicii agricole spre Chișinău”, se arată în declarație.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!