Asociația Judecătorilor cheamă la dialog Ministerul Justiției. Ce argumente au adus magistrații
Full Article 2 minutes read

Asociația Judecătorilor cheamă la dialog Ministerul Justiției. Ce argumente au adus magistrații

Executivul Asociaţiei Judecătorilor din Republica Moldova i-a adresat o invitaţie la dialog ministrului Justiţiei, Fadei Nagacevschi. Într-o postare publicată ieri, 1 decembrie, pe facebook, reprezentanții instituției vin cu propunerea „de a iniția discuții cu factorii de decizie din sistemul judecătoresc, în vederea identificării urgente a unor soluții de remediere și depășire a situației de criză”.

„Inițierea de discuții cu factorii de decizie din sistemul judecătoresc este determinată de impasul din ultima perioadă ce a afectat corpul judecătoresc, cât și de faptul că în programul de guvernare în sectorul justiției, ministerul de resort, și-a propus medierea divergențelor din sistemul judecătoresc.

Or, doar prin forța comună a întregului corp judecătoresc, inclusiv a Ministerului Justiției, în contextul reformelor demarate în domeniul justiției, vom putea asigura protejarea libertății fiecărei persoane în parte, ce va determina afirmarea puterii judecătorești ca un pilon indispensabil al statului de drept”, se mai arată în adresarea publică.

Ministerul Justiției nu a venit, deocamdată, cu o reacție la adresarea Asociației Judecătorilor.

Amintim că membrii Consiliului Superior al Magistraturii au fost revocați din funcție la 27 septembrie de către Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, organizată la inițiativa a 87 de magistrați, în urma unei hotărâri emise de Curtea de Apel Chișinău. Membrii CSM nu recunosc însă deciziile luate la Adunarea generală a judecătorilor. În această perioadă, membrii CSM s-au întrunit în continuare în ședință, adoptând mai multe hotărâri, care însă ulterior au fost contestate în instanță pentru că CSM-ul nu ar fi funcțional.

Săptămâna trecută, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a făcut un apel către instituțiile din Republica Moldova să conclucreze pentru a asigura independența și integritatea sistemului judiciar. Într-o declarație făcută public după întrevederea cu ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, oficialul a precizat că instituția pe care o conduce recunoaște actuala componență a Consiliului Superior al Magistraturii, revocată din funcție de către Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: