justice.gov.md

Asociația Judecătorilor cheamă la dialog Ministerul Justiției. Ce argumente au adus magistrații

Executivul Asociaţiei Judecătorilor din Republica Moldova i-a adresat o invitaţie la dialog ministrului Justiţiei, Fadei Nagacevschi. Într-o postare publicată ieri, 1 decembrie, pe facebook, reprezentanții instituției vin cu propunerea „de a iniția discuții cu factorii de decizie din sistemul judecătoresc, în vederea identificării urgente a unor soluții de remediere și depășire a situației de criză”.

„Inițierea de discuții cu factorii de decizie din sistemul judecătoresc este determinată de impasul din ultima perioadă ce a afectat corpul judecătoresc, cât și de faptul că în programul de guvernare în sectorul justiției, ministerul de resort, și-a propus medierea divergențelor din sistemul judecătoresc.

Or, doar prin forța comună a întregului corp judecătoresc, inclusiv a Ministerului Justiției, în contextul reformelor demarate în domeniul justiției, vom putea asigura protejarea libertății fiecărei persoane în parte, ce va determina afirmarea puterii judecătorești ca un pilon indispensabil al statului de drept”, se mai arată în adresarea publică.

Ministerul Justiției nu a venit, deocamdată, cu o reacție la adresarea Asociației Judecătorilor.

Amintim că membrii Consiliului Superior al Magistraturii au fost revocați din funcție la 27 septembrie de către Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, organizată la inițiativa a 87 de magistrați, în urma unei hotărâri emise de Curtea de Apel Chișinău. Membrii CSM nu recunosc însă deciziile luate la Adunarea generală a judecătorilor. În această perioadă, membrii CSM s-au întrunit în continuare în ședință, adoptând mai multe hotărâri, care însă ulterior au fost contestate în instanță pentru că CSM-ul nu ar fi funcțional.

Săptămâna trecută, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a făcut un apel către instituțiile din Republica Moldova să conclucreze pentru a asigura independența și integritatea sistemului judiciar. Într-o declarație făcută public după întrevederea cu ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, oficialul a precizat că instituția pe care o conduce recunoaște actuala componență a Consiliului Superior al Magistraturii, revocată din funcție de către Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: