„Astăzi urmăm scenariul optimist”. Premierul Chicu a explicat cum s-a reușit stabilizarea răspândirii coronavirusului
Full Article 3 minutes read

„Astăzi urmăm scenariul optimist”. Premierul Chicu a explicat cum s-a reușit stabilizarea răspândirii coronavirusului

La sfârșitul lunii martie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a prezentat conducerii Republicii Moldova două scenarii conform cărora ar fi putut evolua răspândirea coronavirusului de tip nou în țara noastră: pesimist (cu 28 000 de persoane infectate la sfârșit de aprilie) și optimist (3 000 de persoane infectate la sfârșit de aprilie). Dezvăluirile au fost făcute de premierul Ion Chicu, luni, 13 aprilie. Șeful executivului a remarcat că s-a reușit încadrarea în scenariul optimist prevăzut de experții în medicină.

„Pe 23 martie 2020, când specialiștii de la OMS mi-au prezentat scenariile pesimist (italian – la acea perioadă era cea mai gravă situație anume acolo) și optimist (albanez) de evoluție a răspândirii virusului la noi. Materializarea primului scenariu însemna circa 2 000 de infectați confirmați la data de 9 aprilie. Această cifră era bazată pe modelul creșterii numărului de infectați cu o medie a ultimelor 6 zile de 27% (aceasta era media la 22 martie și coincidea cu acea din Italia, în perioada comparabilă ca termen de la apariția primului caz confirmat). Acest scenariu însemna și o cifră de 28 mii de infectați în țara noastră către sfărșitul lunii aprilie”, a explicat Ion Chicu.

Potrivit șefului guvernului, scenariul optimist însemna atingerea cifrei de 3 000 de îmbolnăviri la sfârșitul lunii aprilie.

„Scenariul albanez, care era bazat pe creșterea cu 11% a mediei din ultimele 6 zile, prevedea atingerea către sfărșitul lunii aprilie a cifrei de 3000 de infectați. Am întrebat atunci OMS-ul, ce trebuie de făcut pentru a avea scenariul optimist? Vă asigur, dragi Concetățeni, că am făcut totul ce ni s-a recomandat la acea ședință. Stimați prieteni, ieri, noi am ajuns la media ultimelor șase zile mai jos de 10%. Am coborăt de la 27%. Adică, de la scenariul italian pe care-l aveam ca realitate la 23 martie, astăzi suntem la acel optimist”, a subliniat Chicu.

Stimați Prieteni,Intrăm în Săptămâna Mare sau cea a patimilor. Doresc tuturor o săptămâna cît mai liniștită și multă…

Geplaatst door Ion Chicu op Zondag 12 april 2020

Prim-ministrul a explicat că realizarea a fost posibilă datorită „eforturilor și înțelegerii manifestate de cetățenii Republicii Moldova”. Acesta și-a manifestat recunoștința pentru cei care conștientizează pericolul și a menționat că este mândru că face parte dintr-un „popor înțelept și disciplinat”.

„Vă rog din inimă să mai răbdăm un pic, să mai stăm acasă și să respectăm cu strictețe regulile!”, a conchis premierul.

Precizăm că începând cu 7 martie și până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 1 662 de cazuri de COVID-19. Printre cei infectați sunt 432 de lucrători medicali.

Din nefericire, 32 de persoane au decedat, inclusiv 3 medici. Numărul însănătoșirilor a ajuns la 94.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: