„Așteptăm scuze de la Sandu și Zelenski”. Reacția Georgiei, după ce raportul UE a arătat că Saakașvili e în condiții „bune”
Full Article 3 minutes read

„Așteptăm scuze de la Sandu și Zelenski”. Reacția Georgiei, după ce raportul UE a arătat că Saakașvili e în condiții „bune”

Georgia „așteaptă scuze” de la președintele Republicii Maia Sandu și președintele Ucrainei Vladimir Zelenski privind „torturarea” ex-președintelui țării Mihail Saakașvili, care se află în arest preventiv. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului de la Tbilisi Shalva Papuashvili, după ce UE a publicat un raport în care se indică faptul că condițiile se află Saakașvili sunt „bune”.

Pe 18 ianuarie, Comitetul european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante a publicat un raport privind condițiile în care este ținut Saakașvili în clinica privată Vivamed din Tbilisi, acolo unde este internat.

În general, condițiile din clinică au fost evaluate ca fiind „bune”. În același timp, raportul consemnează că fostul președinte georgian „a fost ținut singur timp de mai multe luni” și a fost privat de exerciții fizice în aer liber. De asemenea, în document se indică că acesta se află sub supraveghere video permanentă. „Toți acești factori creează o situație deprimantă și umilitoare care nu este favorabilă îmbunătățirii stării sale de sănătate”, se arată în raport.

Misiunea care a întocmit raportul a criticat lipsa de date sistematizate privind starea pacienților, deoarece constatările fiecărui specialist sunt stocate separat și astfel este dificil să se obțină o imagine de ansamblu și o dinamică a stării pacientului. De asemenea, misiunea a menționat „lipsa unor planuri de tratament cu adevărat individualizate și a unei abordări integrate”.

Georgia așteaptă scuze de la Sandu și Zelenski

Pe 19 ianuarie, în cadrul unei emisiuni televizate, președintele Parlamentului de la Tbilisi Shalva Papuashvili a comentat raportul Comitetului. Printre altele, speaker-ul georgian a declarat că acuzațiile privind torturarea lui Saakașvili ar fi false.

Astăzi am aflat că președintele Zelenski a mințit când a acuzat Georgia că l-a torturat pe Saakașvili, am aflat că președinta Sandu a mințit când a acuzat Georgia că l-a torturat pe Saakașvili. Am aflat că și legislatorii europeni care au acuzat Georgia că l-a torturat pe Saakașvili au mințit”, a spus el.

Papuashvili a subliniat că Georgia „așteaptă scuze” din partea politicienilor menționați.

***

După arestul din 2021, starea de sănătate a lui Saakașvili s-a deteriorat brusc. Din mai 2022, politicianul se află la clinica Vivamed. În timpul audierilor în instanță, 20 de medici au declarat că Saakașvili se află într-o stare extrem de gravă. În februarie 2023, s-a raportat că Saakașvili cântărea 67 kg. Înainte de a fi arestat, acesta cântărea 116 kg în condițiile în care are înălțimea de 195 cm.

La începutul lunii iulie 2023, Mihail Saakașvili a participat la o audiere în instanță în format online pentru prima dată din luna februarie și părea extrem de epuizat.

De-a lungul timpului, Maia Sandu și Vladimir Zelenski au criticat condițiile în care este ținut Saakașvili, meționând că acesta este „torturat”. Cei doi șefi de stat au făcut apel, în multiple rânduri, la autoritățile georgiene să îl elibereze imediat pe politician și să îl trimită în străinătate pentru tratament medical.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: