Atacul de la Aeroport: Vasiloi este singurul bănuit, iar Procuratura încă nu a primit raportul Comitetului de Securitate Aeronautică
Full Article 4 minutes read

Atacul de la Aeroport: Vasiloi este singurul bănuit, iar Procuratura încă nu a primit raportul Comitetului de Securitate Aeronautică

La etapa actuală, în cadrul cauzei penale privind atacul sângeros de la Aeroportul Chișinău, există o singură persoană cu statut de bănuit, iar Procuratura Generală nu a primit deocamdată rezultatele anchetei efectuată de către Comitetul Național de Securitate Aeronautică. Precizările au fost făcute de către reprezentanții Procuraturii, pentru NewsMaker. Tot astăzi, șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a confirmat că a fost informat de procurori că fost recunoscut în calitate de bănuit cu privire la pretinsa comitere a infracțiunii de neglijență în serviciu.

La solicitarea Dvs din 08 septembrie 2023 privind informarea despre faza urmăririi penale în dosarul intentat urmare a dublului omor de la Aeroport, vă comunicăm că la moment urmărirea penală este în derulare.

În cadrul urmăririi penale pornite în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art. 329 alin.(2), lit. a) din Codul penal (neglijența în serviciu), au fost audiați martori, au fost ridicate documente ce au importanță pentru cauza penală. De asemenea, până în prezent în adresa Procuraturii Generale nu a parvenit ancheta efectuată de către Comitetul Național de Securitate Aeronautică, care urmează să emită o concluzie pe caz.

Totodată,  în cadrul cauzei penale o persoană a fost recunoscută și audiată în calitate de bănuit”, se arată în răspunsul oferit de Procuratura Generală pentru redacția NM.

Tot astăzi, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a confirmat că este bănuit de neglijență în serviciu, după atacul armat din 30 iunie de pe Aeroport, soldat cu trei victime. Oficialul susține că a primit ordonanța emisă de Procuratura Generală. El a adăugat că va prezenta un raport detailat privind cele întâmplate și va solicita acordarea unui concediu neplătit, pentru o perioadă de peste 30 de zile.

***

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului, cercetat penal pentru răpire în țara de baștină, a deschis focul pe Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în Moldova. La scurt timp, agresorul, pe nume Rustam Așurov, a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger, acesta fiind grav rănit. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorâți. Grav rănit în urma schimbului de focuri de la Aeroport, atacatorul acuzat de dublu omor,  s-a stins pe patul de spital pe 3 iulie. Atunci procuratura de la Chișinău a inițiat un dosar penal, iar autoritățile au cerut rapoarte oficiale privind cele întâmplate.

Pe 1 iulie, Comitetul Național de Securitate Aeronautică a anunțat că s-a întrunit în ședință extraordinară cu privire la accidentul produs la Aeroportul Internațional Chișinău. În cadrul ședinței, au fost examinate informațiile preliminare despre tragicul accident din 30 iunie curent și aprobate măsuri de investigare complementare celor de anchetă penală.

A fost luată decizia de creare a grupului de lucru ad-hoc la nivel de experți din domeniul securității aeroportuare și ordinii publice cu participarea tuturor instituțiilor abilitate în acest sens. Grupul de lucru va prezenta în termen de 14 zile proiectul de Raport preliminar, care va cuprinde analiza cauzelor și circumstanțelor care au determinat producerea accidentului”, se arată în declarația de atunci a instituției.

Pe 14 iulie, Ana Revenco a demisionat din funcția de ministru de Interne.

Pe 5 septembrie, noul ministru de Interne, Adrian Efros, a prezentat raportul autorităților privind atacul armat de pe Aeroportul Chișinău. Efros a anunțat atunci că șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost sancționat cu mustrare aspră. Ministrul a declarat că în urma anchetei de serviciu au fost sancționați disciplinar nouă angajați ai Poliției de Frontieră. O zi mai târziu, un secretar de stat din cadrul MAI, responsabil de elaborarea politicilor de siguranță și ordine publică, a fost demis.

 


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: