„Atentat asupra libertății presei”. Jurnal TV nu este de acord cu o amendă, aplicată după ce Ion Ceban s-a plâns Consiliului Audiovizualului
Full Article 2 minutes read

„Atentat asupra libertății presei”. Jurnal TV nu este de acord cu o amendă, aplicată după ce Ion Ceban s-a plâns Consiliului Audiovizualului

Partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN) a depus o sesizare la Consiliul Audiovizualului, după ce Jurnal TV a dat numele candidatului pentru funcția de primar al Chișinăului Ion Ceban, în cadrul unei emisiuni analitice. Reprezentanții MAN vorbesc de încălcarea Codului electoral, relatează jurnal.md. În consecință, Jurnal TV a fost amendat de Consiliu cu zece mii de lei. Avocatul Jurnal TV a cerut anularea amenzii, menționând că „este un atentat asupra libertății presei și asupra dreptului publicului de a fi informat”. 

Este un atentat asupra libertății presei și asupra dreptului publicului de a fi informat”, a declarat avocatul postului Jurnal TV, Dumitru Pavel.

Avocatul Jurnal TV a adăugat că „am ajuns la situația absurdă când nu este necesar să demonstrezi că acele judecăți de valoare sau afirmații sunt întemeiate sau nu, ești sancționat doar pentru faptul că ai menționat numele unei persoane”.

O astfel de situație este absurdă și atentează inadmisibil asupra presei la exprimare și asupra publicului de informare. Se întâmplă că în perioada electorală concurentul electoral este liber să facă orice, el va fi menționat doar în buletinul special de știri și atât”, a adăugat avocatul.

Potrivit lui Dumitru Pavel, noua redacție a Codului electoral ar fi imperfectă. Mai exact, este vorba despre un articol din Codul electoral, care obligă posturile TV să difuzeze doar un anumit număr de emisiuni, în care pot fi menționați concurenții electorali. Din acestea fac parte principalul buletin de știri, emisiunile cu caracter informativ electoral, realizate de Comisia Electorală Centrală cu implicarea concurenților electorali, dezbaterile electorale și publicitatea electorală.

Juristul Dumitru Pavel a cerut anularea amenzii aplicate Jurnal TV de Consiliul Audiovizualului, subliniind că este încălcat dreptul constituțional al libertății de exprimare.

Potrivit sursei, magistrații Curții de Apel au hotărât ca pe acest aspect să se expună Curtea Constituțională. Se menționează că reprezentanții Consiliului Audiovizual au declarat că ei doar au aplicat legea în vigoare.

Reprezentantul Partidului Mișcarea Alternativă Națională s-a eschivat de la o discuție cu reporterul Jurnal TV, părăsind în grabă sediul Curții de Apel”, a comunicat sursa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: