Aterizarea în Moldova reală. Cu ce ne-a surprins „Strada Independenței”, eroii și spectatorii săi
Full Article 6 minutes read

Aterizarea în Moldova reală. Cu ce ne-a surprins „Strada Independenței”, eroii și spectatorii săi

Cu ocazia celei de-a 33-a aniversări a independenței Moldovei, sărbătorită pe 27 august, NewsMaker a prezentat un film documentar realizat de regizoarea Marina Șupac. Pe 23 august a avut loc o vizionare offline a filmului, iar de Ziua Independenței, pe 27 august, pelicula a putut fi vizionată pe toate platformele NewsMaker în limba rusă și română. La o lună după premieră, vă povestim ce descoperiri și concluzii am făcut și ce părere au despre film spectatorii NM.

De ce a decis NewsMaker să prezinte acest film?

Ideea de a povesti și arăta cum trăiesc locuitorii de pe străzile Independenței din diverse localități ale Moldovei i-a venit regizoarei Marina Șupac. Pentru filmul său, ea a ales doar sate din Moldova — în total șapte: din sudul, centrul și nordul țării.

Aproape toate satele, cu excepția Abacliei — care a fost punctul de pornire al filmului, au fost alese la întâmplare. Cu toate acestea, s-a dovedit că nu este ușor să găsești o Stradă a Independenței într-un sat moldovenesc: străzi cu această denumire nu există în toate localitățile, iar în satele unde există — ea nu este întotdeauna una centrală.

„Ce fel de independență este asta?”

Aceasta este întrebarea pe care și-o adresează unul dintre eroii filmului, care visează la pace. Și într-adevăr, tema independenței este destul de ambiguă printre cetățenii Moldovei, care au învățat să trăiască bazându-se pe sine.

De altfel, despre acest lucru a vorbit după vizionarea filmului fostul șef al Biroului Relații Interetnice, Dmitri Moruz:

„Se pare că, după aproape 33 de ani de independență, concluzia se conturează treptat — în toți acești 33 de ani nu am dezvoltat independența statului, ci independența față de stat. Am învățat să ne descurcăm singuri — să ne găsim de lucru, să ne tratăm, să ne distrăm și să căutăm vinovați acolo unde nu există. Avem multe planuri cum să ne cheltuim banii, dar nicio idee despre cum ar trebui primăriile sau Guvernul să cheltuiască bugetele, care sunt tot ale noastre.”

Aceeași idee — „fiecare se descurcă cum poate” — este completată ca un puzzle de fiecare erou al filmului. Vârstnicilor le ajută copiii plecați din Moldova, care vizitează doar ocazional locurile natale. Cei rămași — își caută și găsesc de lucru, investesc în satul lor ceea ce au câștigat cândva și undeva, caută și găsesc, se străduiesc și reușesc.

„Realitatea în care trăiește majoritatea”

După lansarea filmului, am primit sute de recenzii și comentarii, majoritatea despre realismul extraordinar al filmului.

Apărătorul drepturilor omului Evghenii Alexandrovici Goloșceapov a scris pe rețelele sociale după vizionare că „filmul te aduce cu picioarele pe pământ”:

„Dacă te-ai obișnuit să stai într-un birou confortabil, ești un locuitor urban convins sau nu ai mai fost de mult „în câmp”, atunci acest film este pentru tine. Te va cufunda în realitatea în care trăiește majoritatea oamenilor din Moldova, te va coborî din cer și te va apropia de popor.”

Comentarii similare au scris și spectatorii care au vizionat filmul pe platformele noastre online:

Lidia Odainic: Mulțumesc pentru adevăr. Păcat că acest film probabil nu va fi vizionat de cei care ar trebui să-l vadă, pentru a le ușura viața locuitorilor minunați ai satelor, pentru a-i aduce înapoi pe copii acasă, pentru a face din nou această țară un loc înfloritor. Meritați cel mai mare premiu „pentru adevăr”, stimați autori.

Vera Furtuna: Acest film documentar reflectă realitatea vieții din Moldova. Fiecare dintre noi supraviețuiește cum poate și fiecare este pe cont propriu.

@Simpleshorts119: Un material bun. Bravo autorilor pentru reflecția reală a situației. Mai este mult de muncă, dar vom reuși!

Independența pe care nu am simțit-o

Dar, probabil, concluzia principală care reiese după vizionarea filmului și după citirea celor peste patru sute de comentarii este următoarea: locuitorii Moldovei nu au simțit nici după 33 de ani independența, iar societatea moldovenească este, ca și înainte, geopolitic divizată. Unii încă sunt nostalgici după trecut și „ruinele unei mari țări de odinioară”, alții trăiesc cu speranța unui „viitor luminos al Moldovei doar în Europa”.

Caterina Borta: Moldova nu poate supraviețui de una singură, nu avem nimic, resurse, vom fi mereu slugi pentru alții, fie ruși, fie europeni, acesta este destinul nostru.

Corcevoi Raisa: Ce fel de independență? Suntem tăiați de la patria noastră-mamă, România.

Lidia Gomeniuk: În Uniunea Sovietică, doar cine nu voia nu muncea, erau multe locuri de muncă și puteai lucra. Acum tinerii pleacă din cauza problemelor, familiile trăiesc despărțite, ce lucru bun am obținut?

@dmitriidmitrii1605: Despre ce independență vorbiți? Oamenii raționali înțeleg că adevărata independență se câștigă cu pași mici, chiar acum. Ucraina luptă pentru independența noastră. Imperiul răului se destramă chiar acum, și acest război are o semnificație directă în acest sens. Amintiți-vă, orice nesupunere a noastră față de Rusia era imediat pedepsită cu embargo și scumpirea gazului. Nu ni s-a permis să ne dezvoltăm, ni se puneau tot felul de piedici. Așa că nu am avut niciodată independență.”

„Cel mai important e să avem pace”

În al 34-lea an de independență, locuitorii Moldovei visează la pace — despre asta vorbesc atât eroii de pe Străzile Independenței, cât și cititorii noștri. Iar cuvântul „pace” — anterior o noțiune abstractă — a devenit în ultimii ani o definiție a stabilității și a posibilității de a trăi mai departe, chiar dacă încă bazându-ne pe noi.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru pace și sănătate. Restul îl vom face noi, pentru că moldovenii sunt un popor inteligent și harnic”, a scris într-un comentariu una dintre spectatoare, Lucia Moruz.

În încheierea filmului, regizoarea Marina Șupac remarcă faptul că filmul nu a ieșit așa cum se aștepta. Poate că nici cei care au inspirat independența Moldovei acum 33 de ani nu o vedeau așa. Poate că încă nu înțelegem cu adevărat ce înseamnă să fii independent.

Dar un lucru este sigur: Moldova și locuitorii săi se află la începutul unui drum lung, care începe cu conștientizarea de sine și a locului în casa noastră comună — Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: