procuratura.md

Au cerut bani de la o ucraineancă ca să nu fie deportată? Angajați ai Inspectoratului pentru Migrație – găsiți vinovați

Un comisar și un inspector din Inspectoratul General pentru Migrație din Bălți au fost condamnați după ce au pretins 7 000 de lei de la o ucraineancă cu patru copii din Ocnița, ca să nu fie deportată. Informația a fost comunicată, pe 4 martie, de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Instanța i-a condamnat la trei și, respectiv, la doi ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. Sentința poate fi atacată.

Instanța i-a condamnat pentru faptul că au pretins 7 000 lei de la o ucraineancă cu patru copii din Ocnița, căreia-i expirase pașaportul, cu promisiunea că o vor ajuta ca să nu fie deportată din Moldova în Ucraina.

„I-a condamnat la trei și, respectiv, la doi ani închisoare (cu suspendarea executării pedepsei) și a dispus aplicarea amenzilor în sumă de 350.000 lei și, respectiv, 300.000 lei. De asemenea, cei doi nu vor putea lucra în funcții publice în următorii opt ani – în cazul comisarului și șapte ani – în cazul inspectorului. Mai mult decât atât, la solicitarea procurorilor PCCOCS, judecătoria a menținut sechestrele aplicate pe terenurile agricole și de construcție de peste 150.000 lei ale primului condamnat și pe o parte din apartamentul de peste 900.000 lei în privința celui de-al doilea condamnat, în scopul asigurării achitării amenzilor dispuse în privința ambilor”, au comunicat reprezentanții PCCOCS.

Cele două persoane au fost reținute la sfârșitul anului 2021. În martie 2022 au fost trimiși pe banca acuzaților. Înainte de aceasta, cei doi funcționari și-au depus demisia, după ce au fost suspendați din funcții, la solicitarea procurorilor instituției.

Conform PCCOCS, cei doi au cunoscut-o pe femeia din Ucraina atunci când i-au vizitat familia, în Ocnița, așa cum aceasta ar fi avut pașaportul ucrainean expirat și ar fi trăit ilegal în Moldova.

„În scopul clarificării situației, cei doi au invitat-o peste o lună la locul lor de muncă din Bălți, la Inspectoratul General pentru Migrațiune. După ce inițial, femeia a achitat oficial 300 lei pentru încălcarea regulilor de ședere în Moldova (cu eliberarea bonului de plată), în biroul Inspectoratului a urmat achitarea neoficială (cu telefonul soțului femeii setat pe „mod avion” de către inspector, ca să prevină înregistrarea discuției) – 2000 de lei transmiși de către soțul ei comisarului, în biroul alăturat. (…) Totuși, cei doi funcționari au pretins alți 6500 lei, pentru ca să nu o expulzeze pe femeie din Moldova. Prin urmare, peste încă o lună, cei doi au revenit și au prezentat 5140 lei, din care comisarul i-a întors soțului femeii 140 lei, pentru cheltuielile de călătorie din Ocnița unde cei doi locuiau până la sediul Inspectoratului din Bălți”, au menționat reprezentanții Procuraturii. Potrivit instituției, cei doi au fost reținuți imediat după primirea banilor.

Sentința poate fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Nord.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei: „Lovim în inima mașinii de război a Kremlinului”

Uniunea Europeană a aprobat vineri, 18 iulie, cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care introduce măsuri fără precedent. Printre acestea se numără plafonarea prețului petrolului, interzicerea conductelor Nord Stream și restricții impuse băncilor chineze care ajută Moscova să ocolească sancțiunile.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, plafonul G7 pentru prețul petrolului rusesc va fi coborât la 47,6 dolari pe baril.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a declarat că prin cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni Uniunea Europeană lovește „în inima mașinii de război a Rusiei”.

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a transmis pe rețeaua X că „este unul dintre cele mai puternice pachete de sancțiuni de până acum”.

„Reducem și mai mult bugetul de război al Kremlinului, urmărind încă 105 nave ale flotei fantomă și pe cei care le susțin și limitând accesul băncilor rusești la finanțare. Conductele Nord Stream vor fi interzise. Va fi un plafon mai mic pentru prețul petrolului. Exercităm o presiune mai mare asupra industriei militare rusești, asupra băncilor chineze care facilitează eludarea sancțiunilor și blocăm exporturile tehnologiei utilizate în drone. Pentru prima dată, includem în lista sancțiunilor un registru de pavilioane și cea mai mare rafinărie Rosneft din India. Sancțiunile noastre îi vizează și pe cei care îndoctrinează copiii ucraineni. Vom continua să îi creștem costurile, astfel încât oprirea agresiunii să devină singura cale de urmat pentru Moscova”, a adăugat Kallas.

Cu o zi înainte, premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat că Bratislava nu va mai bloca adoptarea noului pachet de sancțiuni ale UE împotriva Federației Ruse. Potrivit acestuia, decizia Slovaciei a fost influențată de negocierile purtate cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind garanțiile legate de livrările de gaze.

Anterior, Slovacia s-a opus impunerii noilor sancțiuni din cauza unei propuneri a Comisiei Europene de a interzice complet importul de gaze rusești începând cu anul 2028. Autoritățile slovace au considerat că o astfel de măsură ar putea duce la un deficit de gaze, la creșterea prețurilor și a taxelor de tranzit, precum și la eventuale procese din partea companiei ruse Gazprom.

Amintim că luna trecută, Comisia Europeană a propus cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia Ucrainei din 2022, care vizează veniturile energetice, băncile și industria militară a Moscovei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: