„Au rămas aproape €68 mln. Sperăm să suplimentăm această sumă”. România este gata să ofere Moldovei un alt grant (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

„Au rămas aproape €68 mln. Sperăm să suplimentăm această sumă”. România este gata să ofere Moldovei un alt grant (VIDEO)

România este gata să ofere Republicii Moldova un nou grant, după ce acordul privind acordarea ajutorului nerambursabil în mărime de 100 mln de euro a expirat în luna martie, nefiind valorificat pe deplin. Anunțul a fost făcut de către ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, în timpul întâlnirii cu vicepremierul, ministru de Externe al Moldovei, Nicu Popescu. Este prima vizită oficială a lui Popescu după învestire.

Bogdan Aurescu a precizat că a discutat cu Nicu Popescu despre proiectele strategice de interconectare – atât cele de gaz, cât și cele de electricitate, construcția și reabilitarea podurilor de peste Prut, multiplicarea proiectelor de asistență în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova. De asemenea, oficialii au discutat despre noul proiect de acord privind asistența nerambursabilă.

„Va înlocui acordul din 2010, privind grantul de 100 de milioane de euro, care, din păcate, a ieșit din vigoare în martie, deși noi am depus eforturi, de la București, pentru ca el să fie păstrat. Nu-i nimic, în orice fel de criză există și o oportunitate. Vom face un acord și mai bun, și mai cuprinzător, cu mai multe domenii și care să fie și mai eficient. Să nu uităm că acest acord a permis proiecte de impact la nivelul societății din Republica Moldova. Mă refer aici doar la renovarea celor peste 1000 de grădinițe, instituții școlare sau asigurarea de contribuții pentru gazoduct”, a menționat Aurescu.

Întrebat de jurnaliștii români dacă noul acord va avea la bază aceeași sumă, sau plafonul va fi ridicat.

„În ceea ce privește suma pe care o vom aloca noului Acord – nu am ajuns la o decizie finală. Examinăm posibilitatea de a crește această sumă pînă la cel puțin la 100 de milioane de euro. Până acum s-au cheltuit 32 de milioane, deci, au rămas aproape 68 de milioane. Sperăm să putem să suplimentăm această sumă, dar nu este un agajament formal”, a răspuns Aurescu și a subliniat că partea română și cea moldovenească sunt în „faza finală de redactare” a textului, pentru ca acesta să fie semnat cel târziu, în cadrul ședinței comune de guvern.

Amintim că, în martie 2021, Republica Moldova a ratat aproape  €68 mln, de care urma să beneficieze în cadrul Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară din partea României. Președinta țării Maia Sandu a declarat atunci că banii au rămas nevalorificați din cauza că „Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al Șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului”.

„Mai întâi Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament. Vom opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română pentru un nou program de asistență în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor”, a argumentat președinta țării.

 

Precizăm că, la București, Nicu Popescu a avut o întrevedere și cu președintele României, Klaus Iohannis.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: