Maia Sandu: Guvernul de la București a anunțat că Moldova a ratat peste €60 mln
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu: Guvernul de la București a anunțat că Moldova a ratat peste €60 mln

Republica Moldova a ratat peste €60 mln, de care urma să beneficieze în cadrul Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară din partea României. Anunțul a fost făcut în seara de 28 martie, de către președinta țării, Maia Sandu. Șefa statului a precizat că acest lucru s-a întâmplat din cauza că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al Șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului.

„Într-o perioadă de criză profundă, Republica Moldova ratează un sprijin financiar important. Guvernul de la București a anunțat în această seară despre încetarea valabilității Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova în 2010. Este vorba de peste 60 de milioane de euro, rămase nevalorificate din cauză că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al Șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului”, a scris șefa statului pe Facebook.

Maia Sandu a precizat că suma ar fi putut îmbunătăți semnificativ viața moldovenilor, prin proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea și modernizarea a peste 1000 de grădinițe și instituții școlare sau proiecte de infrastructură, cum este Gazoductul Iași-Chișinău și interconectarea energetică.

„Mai întâi Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament. Vom opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română pentru un nou program de asistență în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor”, a conchis președinta țării.

Într-o perioadă de criză profundă, Republica Moldova ratează un sprijin financiar important. Guvernul de la București a…

Publicată de Maia Sandu pe Duminică, 28 martie 2021

A venit cu o reacție și liderul PDM, Pavel Filip: „Cui decontăm acești bani: Maiei Sandu sau lui Igor Dodon? Cine totuși își asumă pierderea: cei care au un Guvern și îl controlează sau cei care conduc Președinția și refuză să instaleze un alt guvern? Cine se face responsabil de acest eșec? Îl adăugăm la cei 42 de morți azi? La cei 400 oameni care au murit săptămâna asta? La cei 5000 morți până acum?”.

⛔️Republica Moldova pierde astăzi 60 mln euro grant din partea României. În perioadă de criză catastrofală, să ratezi…

Publicată de Pavel Filip pe Duminică, 28 martie 2021

***

În cadrul unei emisiuni televizate din 21 ianuarie. ambasadorul României în Republica Moldova a avertizat că acordul de grant de 100 de milioane va expira în luna aprilie, iar Chișinăul riscă să piardă cele peste 60 de mln de euro care nu au fost utilizate.

Ulterior, într-un interviu publicat pe 19 martie, ministrul român al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat că România ar putea încheia un protocol adițional cu Republica Moldova, care să permită țării noastre să nu piardă cele 68 de milioane de euro din asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro acordată de România prin acordul semnat în 2010.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: