Au sfidat legea și au purtat panglica Sf. Gheorghe. Poliția a făcut totalurile la nivel de țară; 73 de persoane deja identificate
Full Article 3 minutes read

Au sfidat legea și au purtat panglica Sf. Gheorghe. Poliția a făcut totalurile la nivel de țară; 73 de persoane deja identificate

189 de moldoveni au fost înregistrați de poliție pentru că au sfidat legea purtând panglica „Sfântul Gheorghe” pe 9 mai, de Ziua Victoriei. Dintre aceștia, 73 au fost identificați deja. Actualmente, oamenii legii au pornit 16 proceduri contravenționale pe țară. Informațiile au fost confirmate de șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General al Poliției (IGP), Diana Fetco, pentru NewsMaker 

189 de persoane au fost fixate pentru încălcarea prevederilor art.365-5 CC RM (purtarea panglicii bicolore) – 189 de persoane. În cazul a 73 de persoane a fost deja stabilită identitatea, în următoarele zile urmând a fi identificate și restul”,a declarat reprezentanta IGP, Diana Fetco.

Potrivit sursei citate, au fost pornite 16 proceduri contravenționale: 4 în Chișinău, iar 12 în alte localități din țară.

Pe 9 mai, în mai multe localități din țară au fost organizate marșuri dedicate Zilei Victoriei, care comemorează încheierea celui de-al Doilea Război Mondial cu capitularea necondiționată a Germaniei naziste. În Chișinău, la „marșul Victoriei” au luat parte membrii PSRM, politicieni afiliați oligarhului Ilan Șor și oameni de rând. Cu flori, panglici interzise, drapele, pancarte, tricouri cu inscripția „Rusia”, manifestanții au mărșăluit de la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt până la Complexul Memorial „Eternitate”.

Amintim că, din 20 aprilie 2022, la inițiativa PAS, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care vor sfida noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.

***

În acest an, comunitatea mondială a marcat 79 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european. În Europa, festivitățile dedicate acestei ocazii au loc pe 8 mai, iar în Rusia și majoritatea celorlalte țări din fosta URSS – 9 mai. Acest lucru se întâmplă din cauza diferenței de fus orar în ceea ce privește semnarea tratatului de capitulare a Germaniei naziste.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: