„Au tranformat energia într-o armă“. Blinken și Recean au vizitat stația electrică de la Brăila, unde vor fi investite $85 mln
Full Article 3 minutes read

„Au tranformat energia într-o armă“. Blinken și Recean au vizitat stația electrică de la Brăila, unde vor fi investite $85 mln

Premierul Dorin Recean și secretarul de stat al SUA Antony Blinken au vizitat pe 29 mai stația electrică de la Brăila, unde vor fi instalate baterii de stocare a energiei electrice cu sprijinul financiar al Statelor Unite. Oficialul american a declarat că în războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei „energia a fost transformată într-o armă”. „Deci o mare parte din activitatea noastră cu Moldova este de a o ajuta să își edifice o securitate energetică”, a menționat Blinken. La rândul său, Recean a spus că bateriile care vor fi instalate la stația electrică vor stabiliza sistemul național în caz de necesitate.

Recean a scris pe o rețea de socializare că „Republica Moldova și Statele Unite colaborează pentru a livra ceea ce contează cel mai mult pentru cetățenii noștri: pacea și bunăstarea”. Potrivit oficialului, bateriile de stocare a energiei electrice vor stabiliza sistemul în caz de necesitate.

„Acesta este doar unul dintre multiplele exemple prin care reafirmăm parteneriatul solid dintre țările noastre. Datorită suportului pe care l-am primit de-a lungul timpului din partea SUA, Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative pe plan economic și în consolidarea instituțiilor. Vom continua să implementăm reforme esențiale în domeniul economic, al justiției și în lupta împotriva corupției, pentru a asigura un viitor prosper și sigur pentru toți cetățenii noștri. Sprijinul SUA rămâne crucial pentru atingerea acestor obiective ambițioase”, a comunicat Recean.

„Am văzut că în războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei cum au tranformat energia într-o armă. (…) Deci o mare parte din activitatea noastră cu Moldova este de a o ajuta să își edifice o securitate energetică. (…) Aceste acumulatoare pot să stocheze energia”, a declarat la rândul său Blinken.

„Au tranformat energia într-o armă“. Blinken și Recean au vizitat stația electrică de la Brăila, unde vor fi investite $85 mln

Facebook/Dorin Recean

Pe 29 mai, Blinken s-a aflat la Chișinău. În timpul unor declarații de presă cu șefa statului Maia Sandu, oficialul american a anunțat că Statele Unite ale Americii vor acorda Republicii Moldova un nou pachet de sprijin financiar în valoare de 50 de milioane de dolari. Banii vor fi destinați, printre altele, pentru rezistența la interferențele rusești și creșterea economică. Blinken a mai anunțat „o investiție de 85 de milioane de dolari, o parte din acest fond de 300 de milioane de dolari derulați de USAID pentru structura gen stocarea bateriilor”. Detalii AICI.

Statele Unite sunt unul dintre cei mai importanți parteneri și susținători ai Republicii Moldova. Începând cu anul 1992, Guvernul SUA a sprijinit Moldova cu finanțare care depășește 2,5 miliarde de dolari. De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au oferit Moldovei asistență financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depășirii crizei energetice și consolidării securității energetice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: