„Au uns ochii cetățenilor”. Reacții pe online la remanierile guvernamentale

Remanierile guvernamentale, anunțate pe 18 noiembrie de premierul Dorin Recean, au stârnit reacții pe online. „Au mutat ministrul dintr-o parte în alta”, „elefantul a născut o muscă moartă”, „au uns ochii cetățenilor cu mini-remanieri”, sunt doar unele din comentariile de pe rețelele de socializare. NewsMaker a adunat reacțiile la acest subiect. 

Primarul capitalei Ion Ceban, tot el – lider al partidului Mișcarea Alternativă Națională, a spus că „e și de râs dar și de plâns”.

„Au mutat ministrul dintr-o parte în alta, în cealaltă parte n-a făcut nimic ca să continue probabil să fac același lucru la noul minister. (…) Este regretabil că ne țin de proști pe toți”, a adăugat Ceban.

Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr Alexandr Slusari a scris că „elefantul a născut o muscă moartă”.

„Aceasta este, după mine, senzație generală la majoritatea societății după așa zise remanieri. Este absolut clar că aceste schimbări de tip шило на мыло au făcut Recean cu Bolea și ele au drept scop….de a nu schimba nimic și de a nu permite oamenilor noi să vadă ce s-a întâmplat în anumite ministere, precum și să schimbe anumite politici. (…) Răspundere pentru acest dezmăț cu remanieri va purta doamna Sandu și partidul PAS, care peste câteva luni urmează să explice alegătorilor ce a fost cu aceasta profanare”, a comunicat Slusari.

Tudor Ulianovschi, ex-ministrul al Afacerilor Externe și Integrării Europene în perioada guvernării PDM, a scris că „pentru partidele extraparlamentare care se pregătesc de alegerile legislative din vara anului viitor, această rocadă guvernamentală infantilă le va întări poziția, oferindu-le un avantaj”.

„Însă spre regret va suferi țara și cetățenii deoarece reformele necesare se vor lăsa și mai mult așteptate. În opinia premierului, la justiție și economie “stăm foarte bine, nimic nu trebuie de schimbat”, în sănătate avem “un management cum nu a mai existat în istorie”, iar la educație “avem atâta maturitate academică a conducerii încât depășim în curând performanța țărilor nordice”. Știm cu toții că electoratul a evaluat negativ guvernarea PAS, fapt demonstrat de rezultatul în țară la alegerile prezidențiale. Poporul dorește o guvernare nouă și cu adevărat profesionistă. Dacă la agricultură toate reformele au fost “cu succes” până în prezent, sau mai bine zis “împărțirea unor interese a fost generoasă” de ce să “nu îl muți pe același partener de cabinet la cel mai bănos minister?” Deputații PAS își mai salvau din imagine dacă solicitau totuși demisia întregului Guvern”, a scris Ulianovschi.

Fostul vicepreședinte al „Partidul Nostru” Ilian Cașu a scris că „după referendum și alegeri, guvernarea trebuia să-și alunge consultații”. „Pe toți! Nu a făcut-o. În schimb, a uns ochii cetățenilor cu mini-remanieri”, a adăugat el.

Prezentatoarea TV Lorena Bogza a scris că „nu e clar de ce atâta grabă și de ce trebuiau făcute niște schimbări de dragul schimbărilor”.

„Până la parlamentare noii miniștri abia de vor înțelege ce portofoliu au preluat. De ce nu era bun dl Bolea la Agricultură, dar va fi bun la Dezvoltare Regională? De ce a plecat dl Spînu?”, a scris prezentatoarea pe o rețea de socializare.

Liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon a declarat pentru TASS că „în condițiile celei mai profunde crize în care actuala guvernare a adus țara, schimbările sunt posibile doar prin demisia întregului guvern al partidului de guvernare și organizarea alegerilor parlamentare anticipate”.

„O schimbare superficială a guvernului, prin înlocuirea a trei miniștri, nu corespunde cerinței de schimbare pe care o exprimă majoritatea cetățenilor țării”, a adăugat acesta.

Fostul premier Ion Chicu a scris că „să ne bucurăm măcar pentru agricultori”. „Până acum, fermierii ocupau drumurile! Acum, drumarii vor apuca câmpii…”, a adăugat Chicu.

Dinu Plîngău, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, a scris că „dacă toți miniștrii vor fi înlocuiți cu secretarii/secretarele lor, nu cred că vom simți vreo diferență”.

„Dacă spui că un minister nu a livrat rezultate, cum s-a dedus că secretara ministrului care nu a livrat rezultate va fi mai bună?”, a menționat Plîngău.

Premierul Dorin Recean a anunțat în seara de 18 noiembrie numele noilor miniștri pe care îi va propune șefei statului Maia Sandu spre aprobare: Vladimir Bolea pentru funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Daniela Misail-Nichitin pentru funcția de ministru al Afacerilor Interne, antreprenoarea Ludmila Catlabuga pentru funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare.

În dimineața de 19 noiembrie, noii miniștri au depus jurământul de învestire în prezența președintei țării Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Ministerul Infrastructurii, reacție la protestul transportatorilor și la metodologia „care va duce inevitabil la creșterea tarifului”

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Vladimir Bolea, susține că metodologia pentru calculul tarifelor la transport este aproape gata, fiind în etapa de aprobări. Dacă transportatorii susțin că această metodologie „va duce inevitabil la creșteri de tarif” pentru călători, ministerul afirmă că documentul prevede „reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte atât pentru pasageri, cât și pentru transportatori”. Ministerul mai adaugă că este deschis față de preocupările manifestanților și că „rămâne ferm angajat în dialog pentru modernizarea sistemului de transport”.

„Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale reiterează deschiderea față de preocupările exprimate de operatorii de transport în legătură cu metodologia de calcul a tarifelor, digitalizarea proceselor prin implementarea sistemelor e-Bilet și e-GPS, precum și adaptarea serviciilor pentru persoanele cu mobilitate redusă”, au comunicat reprezentanții instituției.

Ce spune Ministerul Infrastructurii despre solicitările manifestanților

În ceea ce privește solicitarea de a fi adoptată metodologia de calcul a tarifelor, Ministerul a declarat că „proiectul metodologiei este în etapa de aprobări, după finalizarea procesului de consultare publică și de avizare”. „Acesta a fost consultant în mod repetat cu asociațiile de profil, cu APL-urile (nota red. autoritățile publice locale) și alte instituții responsabile de pe acest segment. Documentul prevede reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte pentru pasageri, dar și pentru transportatori”, a declarat ministerul.

Referitor la „digitalizarea serviciilor prin sistemele e-Bilet și e-GPS”, Ministerul Infrastructurii a menționat că „proiectul se află în faza consultărilor publice”. „Acesta va contribui la achitarea mai ușoară a biletelor de către pasageri, va asigura transparența veniturilor și va reduce numărul de controale administrative. Integrarea funcționalităților de monitorizare GPS (e-GPS) reprezintă o măsură complementară, care va sprijini monitorizarea în timp real a traseelor și orarului curselor, și va asigura mai multă transparență în desfășurarea serviciilor. MIDR va continua dialogul cu operatorii pentru a clarifica și soluționa punctual toate aspectele tehnice ce pot apărea în procesul de implementare”, a adăugat ministerul.

Legat de „cerințele de adaptare a vehiculelor pentru transportul persoanelor cu mobilitate redusă”, Ministerul Infrastructurii a spus că „urmare a discuțiilor suplimentare cu Agenția Națională Transport Auto, a fost retrasă scrisoarea transmisă anterior operatorilor, prin care se solicita prezentarea informațiilor privind numărul unităților adaptate”. „Pentru a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la transport și călătorii, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, alte autorități publice centrale și locale, agenții economici indiferent de forma de proprietate, cu participarea asociațiilor obștești, au obligația de a adapta mijloacele de transport în comun aflate în circulație. În acest context, MIDR va continua dialogul cu operatorii de transport pentru a identifica soluții de creștere treptată a accesibilității, astfel încât toți cetățenii să poată beneficia de servicii de transport rutier în condiții de confort și siguranță”, au precizat reprezentanții ministerului.

În continuare, Ministerul Infrastructurii a declarat că „rămâne ferm angajat în dialogul pentru modernizarea sistemului de transport, în interesul oamenilor și al unui sector corect reglementat”.

***

Pe 9 iulie, mai mulți transportatori au protestat în PMAN din Chișinău. Manifestația a fost organizată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a declarat că protestele vor continua până când cele trei revendicări ale manifestanților, printre care adoptarea unei metodologii de calcul care „va duce inevitabil la creșteri de tarif”, vor fi executate întocmai.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că „nu poate exista o majorare a tarifelor fără respectarea unor standarde minime de calitate”. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: