Ministrul Energiei Victor Parlicov a anunțat că auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom a fost finalizat, însă nu a fost transmis către Gazprom. Potrivit ministrului, auditul a arătat că sunt o parte din datorii care nu sunt confirmate documental, altele se referă la costurile suplimentare admise de Moldovagaz „care nefiind incluse în tarife au dus la faptul că ei și-au majorat datoria față de Gazprom”. Acum, Moldova pregătește propuneri alternative pentru rezolvarea problemei cu datoriile și care vor fi transmise către Gazprom, împreună cu rezultatele auditului.
În cadrul emisiunii Rezoomat de la Rlive, ministrul a spus că auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom a fost finalizat: „Noi încă nu l-am transmis către Gazprom. Imediat ce îl transmitem către Gazprom, noi vom publica”.
Întrebat dacă cele 700 de milioane de dolari sunt reale sau exagerate, Parlicov a menționat că auditul a arătat „concluzii interesante”.
„Acolo sunt diferite categorii. Să nu uitați de câteva elemente, în primul rând acest audit nu a avut ca scop să substituie contabilitatea companiei. Deci, compania înregistrează în contabilitate anumite cifre, în baza anumitor acte primare. Deci, scopul acestui audit a fost mai curând unul de investigare mai în profunzime, ca să înțelegem care a fost proveniența acestor datorii, de unde s-a format această datorie și acolo sunt concluzii. (…) Acolo sunt câteva categorii, eu pot să vă spun doar acum categoriile dar cifrele eu cred că o să le vedeți cu toții atunci când vom publica raportul. Categoriile sunt în felul următor: sunt o parte din datorii care nu sunt confirmate documental, deci nu deține compania Moldovagaz probe sau documente confirmative de suport care să confirme o anumită parte din datorii. Sunt o parte din datorii care sunt înregistrate dar nu sunt executabile. Și este o parte din datorii care este perfect executabilă, înregistrată”, a comunicat ministrul
Suplimentar la aceasta, a adăugat Parlicov, mai este o categorie separată care se referă la costurile suplimentare admise de Moldovagaz, care nefiind incluse în tarife, au dus la faptul că ei și-au majorat datoria față de Gazprom: „Contează nu doar cât datorează Moldovagaz, dar și de ce datorează. Pentru că atunci când în loc să achiți gazul, construiești de exemplu un bloc administrativ”.
Întrebat dacă sediul nou a fost construit pe datorie, Parlicov a răspuns: „Practic da. Da de unde au luat ei bani ca să construiască sediul acesta nou? Nu au achitat o parte din bani la Gazprom și de acestea au fost multe episoade. Și iată este o categorie separată, sunt acele costuri care nu au fost incluse în scopuri tarifare și care oricum au fost finanțate de întreprindere, de Moldovagaz, ceea ce a dus la umflarea datoriilor. Acestea sunt principalele elemente structurale din acest raport”.
La întrebarea dacă managementul Moldovagaz este pasibil de dosar penal, Parlicov a menționat că „acestea sunt cu totul alte întrebări”: „Noi ne referim la o perioadă foarte lungă, deci această analiză se referă la perioada de la fondarea Moldovagaz din 98 până în 2021, adică acolo nu e vorba de o singură conducere și unii din ei nici nu mai sunt în viață. Cu certitudine eu cred că este loc de atitudine din partea organelor din Republica Moldova”.
La precizarea dacă Moldova va achita datoriile, Parlicov a comunicat: „Sunt propuneri alternative. Un motiv de ce nu este transmis acest material către Gazprom este că noi pregătim acel proiect de acord pentru rezolvarea problemei cu datoriile. Cum vedem noi soluționarea acestor datorii, care este propunerea noastră față de Gazprom. (…) Este cel puțin o parte din datorii care consumatorul din Republica Moldova n-are treabă ca s-o mai plătească. Faptul că consumatorul a plătit tarifele și după aceasta în loc cineva să-i utilizeze pentru a achita furnizorul, i-a utilizat cu buna știință al acționarului majoritar care este și furnizor pentru a-și achita alte cheltuieli, sorry dar…”.
***
Amintim că, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.
Guvernul a decis ca Agenția Proprietăți Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.
În august 2022, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Este vorba despre două companii străine: una din Marea Britanie și alta din Norvegia.
În septembrie 2022, președinta Maia Sandu declara că primele concluzii ale auditului ar putea fi gata până la finalul anului. Ulterior, fostul ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, menționa că primele rezultate ale auditului datoriei Moldovagaz față de Gazprom urmează să fie publicate la sfârșitul lunii ianuarie 2023.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!