Autoritățile din Energodar au cumpărat un lot de pastile de iodură de potasiu, în caz de accident nuclear la Centrala Zaporojie
Full Article 2 minutes read

Autoritățile din Energodar au cumpărat un lot de pastile de iodură de potasiu, în caz de accident nuclear la Centrala Zaporojie

Orașul Energodar, ocupat de trupele ruse, unde se află Centrala nucleară de la Zaporojie, au fost livrate 25.000 de tablete de iodură de potasiu, un medicament care poate proteja glanda tiroidă în caz de poluare a zonei din cauza unui accident la reactoarele nucleare. Acest lucru a fost anunțat de primarul din Energodar Dmitri Orlov.

Potrivit oficialului, medicamentele au fost achiziționate din banii bugetului regional. Medicamentul va accesibil de săptămâna viitoare la medicul de familie – 1 comprimat la 0,125 g greutate. „Faptul că centrala nucleară Zaporojie se află în mâinile teroriștilor militari, iar provocările armate au loc în mod regulat la instalația nucleară, ne obligă să luăm măsuri suplimentare de securitate”, a scris el.

În același timp, Orlov a subliniat că în prezent nivelul de radiații la centrala nucleară și în oraș este normal și deocamdată nu este necesar să fie administrat preparatul. „Sper să nu primiți niciodată ordine de a lua acest medicament. Dar iodura de potasiu ar trebui să fie în trusa de prim ajutor a fiecărei familii din Energodar”, a scris primarul.

***

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai din Europa este situată la 400 km de Moldova. După mai multe atacuri asupra centralei, care se află sub controlul armatei ruse, comunitatea internațională a început să discute tot mai des despre riscul unei catastrofe nucleare. 

„Nimeni nu poate fi pregătit de un accident nuclear, deși riscurile există”, a declarat și președinta Maia Sandu. Șefa statului a declarat că autoritățile din Moldova au întreprins unele măsuri în eventualitatea unei catastrofe, însă, și-a exprimat speranța că comunitatea internațională va interveni ca să prevină o asemenea situație.

De precizat că România a donat recent Republicii Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Comprimatele sunt repartizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică subdiviziunilor sale (centrelor de sănătate publică), care le vor distribui centrelor de sănătate din teritoriu, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: