România a donat R. Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Ministerul Sănătății: „Îndemnăm populația la calm”
Full Article 2 minutes read

România a donat R. Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Ministerul Sănătății: „Îndemnăm populația la calm”

România a donat Republicii Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății pe 9 august. Potrivit ministerului de resort, comprimatele sunt repartizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică subdiviziunilor sale (centrelor de sănătate publică), care le vor distribui centrelor de sănătate din teritoriu, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

La fel, ANSP a elaborat o instrucțiune cu privire la administrarea medicamentului.

„Vă comunicăm că în prezent nu există pericol radiologic. Îndemnăm populația la calm”, se arătă în comunicatul Ministerului Sănătății.

Cea mai mare centrală nucleară din Zaporojie din Europa a fost bombardată pe 5 august. Trupele ruse au capturat-o la începutul războiului.

Ambele părți s-au acuzat reciproc de atacuri. Mihail Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, susține că Rusia „depozitează și obuze în atelierele” centralei nucleare și minează zona din jurul stației. Potrivit SUA, în acest moment nu există semne de niveluri crescute sau anormale de radiații la CNE Zaporojie, însă a îndemnat Rusia să oprească ostilitățile la instalațiile nucleare ale Ucrainei.

În contextul acestei situații, șeful Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă anunță că specialiștii municipalității au elaborat o serie de sfaturi pentru populație. Astfel, în caz de dezastru nuclear, oamenii sun îndemnați să rămână într-un spațiu închis, să închidă toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire sau să oprească sistemele de ventilație, dacă ele există.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: