„Avem o singură solicitare către Tiraspol”. Apelul lui Serebrian către responsabilii din regiunea transnistreană
Full Article 8 minutes read

„Avem o singură solicitare către Tiraspol”. Apelul lui Serebrian către responsabilii din regiunea transnistreană

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a declarat că autoritățile de la Chișinău au o singură solicitare către Tiraspol. „Lăsați-ne să vă ajutăm”, a comunicat oficialul. El a cerut Tiraspolului să accepte și ajutorul Ucrainei sub formă de cărbune. Potrivit oficialului, sute de mii de cetățeni așteptau reuniunea dintre Chișinău și Tiraspol care urma să aibă loc pe 17 ianuarie iar odată cu „refuzul categoric al domnului Ignatiev” localitățile din regiune rămân și mai departe fără sprijin. „Eu în locul domnului Ignatiev răspundeam la chemarea Chișinăului îndată. Mă duceam oriunde, chiar și dacă întâlnirea avea loc nu la Chișinău, ci la Vinița”, a comunicat Serebrian. Amintim, în ianuarie 2024, responsabilul de relații externe al regiunii transnistrene Vitali Ignatiev a fost citat de către serviciile de securitate din regiunea ucraineană Vinița pentru „a primi o notificare scrisă privind suspiciunea de comitere a unor infracțiuni”. 

„Mi-ar fi plăcut să ne vedem azi după întrevederea negociatorilor principali din partea Chișinăului și Tiraspolului. (…) Urma să aibă loc la sediul misiunii OSCE din Chișinău, în format de videoconferință. Din păcate, refuzul categoric al domnului Ignatiev de a da curs propunerii noastre a anulat această posibilitate. (…) Sute de mii de cetățeni așteptau această întâlnire și rezultatul ei. Oameni care se află în dificultate în toate localitățile de pe malul stâng al Nistrului și zona municipiului Bender rămân și mai departe fără nici un sprijin substanțial”, a comunicat Serebrian pe 17 ianuarie.

Potrivit lui Serebrian, „rămâne un mister de ce Tiraspolul nu a făcut o adresare către Chișinău de a ajuta cetățenii din partea stângă a Nistrului”.

„Am spus de atâtea ori, public, suntem gata să oferim alimente, medicamente, combustibil, generatoare, să primim bolnavi gravi în instituțiile noastre medicale, să deservim cu ambulanțele noastre raioanele din stânga Nistrului. Nu e oare o atitudine genocidară a celor de la Tiraspol ceea ce fac acum cu acești oameni pe care îi țin în prizonierat? În mod normal, nu Chișinăul trebuia să ceară o reuniune în format 1+1 pe teme umanitare. (…) Tiraspolul trebuia să o facă, era obligat să o facă și nu pe 17 ianuarie, pe 1 ianuarie trebuia să o facă. Am fi reacționat imediat”, a adăugat el.

Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Chișinăul a propus o reuniune în format 1+1 pe 9 ianuarie: „Tiraspolul ne spune că ne putem întâlni pe 17 ianuarie, în mod imperativ – la Tiraspol. (…) De ce să nu vină la Chișinău? Dacă așa e firesc, după ce aproape doi ani am făcut pe cheful Tiraspolului și am mers la Bender, unde jurnaliștilor noștri li se îngrădește fără nici o sfială accesul și unde MGB-ul (instituția de securitate transnistreană) îmi organizează adevărate băi de presă în curtea misiunii OSCE după fiece reuniune. În condițiile în care se află oamenii din regiunea transnistreană în momentul de față, eu în locul domnului Ignatiev răspundeam la chemarea Chișinăului îndată. Mă duceam oriunde, chiar și dacă propuneam ca întâlnirea să aibă loc nu la Chișinău, ci la Vinița”.

Solicitarea Chișinăului

În continuare, Serebrian a declarat că autoritățile de la Chișinău sunt gata să ofere „tot ajutorul cetățenilor noștri din stânga Nistrului”.

„Avem o singură solicitare către Tiraspol: dacă nu vreți să ne cereți ajutorul, măcar lăsați-ne să vă ajutăm. Nu împiedicați ambulanțele noastre să treacă în regiune la chemare, lăsați instituțiile medicale de acolo să se adreseze colegilor lor de pe malul drept pentru asistența de care au nevoie, dați voie ca IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență) să aducă și să instaleze generatoare în spitale și în școli, scoateți în această perioadă critică toate piedicile pe care le-ați creat în calea liberei circulații a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. (…) Ultimul lucru, primiți ajutorul oferit atât de generos de poporul Ucrainei în aceste momente. Ei chiar știu ce înseamnă criză umanitară, ei știu ce e frig, suferință și durere. (…) Aveți măcar atâta bun simț și dați un răspuns, pentru că înțeleg că nu aveți curajul să respingeți deschis acest ajutor”, a conchis Serebrian.

***

Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.

Înainte de aceasta, pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care erau direcționate în regiunea transnistreană. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie 2025, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

***

Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Detalii AICI. Compania „Tiraspoltransgaz” ar fi refuzat propunerea. Detalii AICI. Totodată, în luna decembrie, Guvernul de la Chișinău ar fi venit cu soluții către responsabilii din regiune. „Până astăzi nu avem niciun răspuns”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Energiei Constantin Borosan. Detalii AICI. Pe 6 ianuarie, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a spus că nu a primit nicio scrisoare oficială din partea Chișinăului cu privire la asistență. Detalii AICI. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a prezentat scrisoarea prin care s-a propus sprijin. Detalii AICI.

Pe 8 ianuarie, președintele Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să ajute regiunea transnistreană, în special cu cărbune. Detalii AICI. Ulterior, Chișinăul a declarat că Tiraspolul nu a oferit vreun răspuns la propunerea Ucrainei. Detalii AICI.

Recent, liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a efectuat o vizită la Moscova. Informația, apărută inițial pe rețelele de socializare, a fost confirmată de președinta Maia Sandu pe 14 ianuarie, care a declarat că știe despre această vizită și că autoritățile încurajează soluționarea problemei din regiune, astfel încât locuitorii să aibă cât mai curând căldură, curent electric și apă. Detalii AICI. Potrivit surselor IPN, Krasnoselski a călătorit la Moscova pe cale aeriană, via Istanabul, de pe Aeroportul Internațional Chișinău în dimineața zilei de 10 ianuarie, în jurul orei 08:00. A revenit în Republica Moldova pe 14 ianuarie.

Tot pe 15 ianuarie, Krasnoselski a organizat o conferință de presă, la Tiraspol, consacrată vizitei sale la Moscova. Potrivit acestuia, principalul rezultat al vizitei este că gazele rusești vor ajunge în Transnistria. Totuși, Krasnoselski nu a precizat cum va fi livrat gazul în regiune. El a subliniat că gazele rusești vor fi suficiente pentru populația și întreprinderile din Transnistria. Detalii AICI.

Pe 16 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitrii Peskov a spus că autoritățile de la Moscova sunt pregătite să ajute regiunea transnistreană în privința alimentării cu gaz, însă Chișinăul trebuie să asigure livrarea resursei energetice în stânga Nistrului și încheierea contractelor. Detalii AICI.

Tot pe 16 ianuarie, premierul Dorin Recean a declarat că a vorbit cu liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, după ce acesta a revenit de la Moscova. Potrivit lui Recean, Krasnoselski s-a întors de la Moscova „cu impresia că Moscova a hotărât problema și a oferit o soluție reală pentru gaz, or Moscova nu i-a oferit o soluție pe gaze naturale”. Detalii AICI.

În aceeași zi, Biroul politici de reintegrare a declarat că autoritățile constituționale ale Republicii Moldova au propus organizarea unei reuniuni a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului pentru a discuta formula de acordare a ajutoarelor umanitare locuitorilor din regiunea transnistrene și modul de cooperare pentru depășirea crizei energetice și sociale. Propunerea a fost însă respinsă. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: