Averea lui Nesterovschi, învinuit de finanțare ilegală din partea lui Șor, în vizorul inspectorilor de integritate. Cine a depus plângerea
Full Article 3 minutes read

Averea lui Nesterovschi, învinuit de finanțare ilegală din partea lui Șor, în vizorul inspectorilor de integritate. Cine a depus plângerea

Averea deputatului Alexandr Nesterovschi, învinuit de finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat condus de fugarul Ilan Șor, ajunge în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI). Inspectorii de integritate anunță că au inițiat controlul averii parlamentarului, după ce au fost sesizați de către Centrul Național Anticorupție (CNA). Acesta este suspectat că nu ar fi indicat în declarația de avere și interese personale două apartamente și un automobil.

ANI anunță că CNA a cerut verificarea averii lui Nesterovschi pe 20 septembrie, curent. În sesizarea depusă, Centrul Național Anticorupție susține că parlamentarul nu ar fi declarat corespunzător averea sa, în special bunurile imobile – două apartamente și un automobil.

„Analizat informațiile din sesizare, datele generate de către sistemele informaționale, cât și cele publice, coroborându-le cu normele de drept material enunțate supra, în raport cu cazul sesizat, se constată bănuiala rezonabilă de încălcare a regimului juridic al declarării averilor și intereselor personale din partea lui Alexandr Nesterovschi”, se arată în procesul verbal emis de ANI.

În rezultat, ANI a dispus pe 11 octombrie inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al declarării averilor și a intereselor personale în privința deputatului Nesterovschi.

De menționat că, în declarația de avere depusă în 2022, Nesterovschi a declarat un salariu în mărime de puțin peste 194 mii lei din activitatea de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În același an, Nesterovschi a ridicat un salariu de 3600 de lei din activitatea în cadrul PSRM, partid din care a făcut parte până recent. 199 mii lei Nesterovschi declară că i-a primit drept indemnizații și compensații din partea Parlamentului.

La categoria bunuri imobile, deputatul transfug declară un apartament pe care l-ar fi dobândit în 2016, de 78 metri pătrați, în valoare de puțin peste 196 mii lei. Apartamentul, care este fără reparație, ar valora pe piață 430 de mii de lei. La fel, Nesterovschi declară un apartament dobândit în 2022, de 44 metri pătrați, în valoare de 400 mii lei. Nesterovschi indică în dreptul acestui bun contract de donație.

În declarația pentru 2022, Nesterovschi a indicat, de asemenea, un automobil marca Ford, achiziționat în 2021, în valoare de 150 mii lei.

Amintim că Alexandr Nesterovschi și colega sa de partid, Irina Lozovanu, care se vrea primar de Ocnița, au fost reținuți pe 21 septembrie, fiind învinuiți de finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor. Prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 23 septembrie, Alexandr Nesterovschi a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13 pentru un termen de 30 de zile, iar colega sa, Irina Lozovan, în arest la domiciliu, pe 30 de zile. Hotărârea instanței a fost mențină prin decizia Curții de Apel din 3 octombrie.

De menționat că Alexandr Nesterovschi candidează la funcția de primar de Bălți, din partea Partidului „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”. Parlamentarul a intrat în campania electorală pe 9 octombrie.

***

Precizăm că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: