Avertizare dură din partea FMI despre legile votate recent: „Amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova”
Full Article 2 minutes read

Avertizare dură din partea FMI despre legile votate recent: „Amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova”

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) susțin că implementarea inițiativelor legislative recente, aprobate de parlamentul Republicii Moldova, amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova. O declarație în acest sens a fost publicată pe 18 decembrie de către Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova.

„Implementarea inițiativelor legislative recente, aprobate de Parlamentul Republicii Moldova, amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19. În contextul noului program susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), sprijinul financiar din partea FMI se va acorda doar dacă va exista un angajament fără echivoc al Republicii Moldova de a asigura ireversibilitatea progresului atins până acum, precum și un sprijin politic larg pentru agenda ambițioasă privind guvernanța și reformele instituționale, convenită cu misiunea FMI pe parcursul acestui an”, se arată în mesaj.

***

Igor Dodon a promulgat pe 18 decembrie mai multe legi votate recent în lectura a doua de către deputații PSRM și cei din Platforma „Pentru Moldova”, din care face parte fracțiunea Partidului „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit Pro Moldova. Printre acestea se numără mai multe inițiative criticate dur de opoziție: așa-numita „lege a miliardului”, cea privind reducerea vârstei de pensionare, legile privind statutul Găgăuziei, legea privind funcționarea limbilor și cea privind Codul serviciilor media audiovizuale.

Amintim că, în pofida prognozelor optimiste enunțate anterior de premierul Ion Chicu, guvernul Republicii Moldova nu a reușit să încheie un acord cu FMI în acest an.

Anul acesta, autoritățile Moldovei au sperat că vor primi prima tranșă din cele șase planificate – puțin peste 93 milioane de dolari. Acești bani – aproape 1,5 miliarde de lei – sunt incluși în buget.

Amintim că NM a scris anterior că șansele că până la sfârșitul anului, FMI va aproba un nou program de creditare pentru Moldova în valoare de o jumătate de miliard de dolari sunt practic egale cu zero. Experții consideră că din această cauză, Moldova riscă să rămână anul curent cu un deficit bugetar uriaș.

Mai multe detalii la acest subiect puteți citi în articolul „Moldova ar putea rămâne anul acesta fără banii de la FMI. De ce tac autoritățile?”

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: