odi.org

Avertizare dură din partea FMI despre legile votate recent: „Amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova”

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) susțin că implementarea inițiativelor legislative recente, aprobate de parlamentul Republicii Moldova, amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova. O declarație în acest sens a fost publicată pe 18 decembrie de către Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova.

„Implementarea inițiativelor legislative recente, aprobate de Parlamentul Republicii Moldova, amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19. În contextul noului program susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), sprijinul financiar din partea FMI se va acorda doar dacă va exista un angajament fără echivoc al Republicii Moldova de a asigura ireversibilitatea progresului atins până acum, precum și un sprijin politic larg pentru agenda ambițioasă privind guvernanța și reformele instituționale, convenită cu misiunea FMI pe parcursul acestui an”, se arată în mesaj.

***

Igor Dodon a promulgat pe 18 decembrie mai multe legi votate recent în lectura a doua de către deputații PSRM și cei din Platforma „Pentru Moldova”, din care face parte fracțiunea Partidului „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit Pro Moldova. Printre acestea se numără mai multe inițiative criticate dur de opoziție: așa-numita „lege a miliardului”, cea privind reducerea vârstei de pensionare, legile privind statutul Găgăuziei, legea privind funcționarea limbilor și cea privind Codul serviciilor media audiovizuale.

Amintim că, în pofida prognozelor optimiste enunțate anterior de premierul Ion Chicu, guvernul Republicii Moldova nu a reușit să încheie un acord cu FMI în acest an.

Anul acesta, autoritățile Moldovei au sperat că vor primi prima tranșă din cele șase planificate – puțin peste 93 milioane de dolari. Acești bani – aproape 1,5 miliarde de lei – sunt incluși în buget.

Amintim că NM a scris anterior că șansele că până la sfârșitul anului, FMI va aproba un nou program de creditare pentru Moldova în valoare de o jumătate de miliard de dolari sunt practic egale cu zero. Experții consideră că din această cauză, Moldova riscă să rămână anul curent cu un deficit bugetar uriaș.

Mai multe detalii la acest subiect puteți citi în articolul „Moldova ar putea rămâne anul acesta fără banii de la FMI. De ce tac autoritățile?”

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: