Avertizare pentru TVR Moldova și amendă pentru Primul în Moldova. Ce s-a întâmplat?
Full Article 3 minutes read

Avertizare pentru TVR Moldova și amendă pentru Primul în Moldova. Ce s-a întâmplat?

Consiliul Audiovizualului anunță că a sancționat postul de televiziune „Primul în Moldova” cu 27 000 lei pentru lipsă de imparțialitate și bună-credință. Totodată, autoritatea a avertizat postul de televiziune „TVR Moldova”. 

Consiliul a fost sesizat de Asociația Obștească „Centrul pentru Jurnalism Independent”, care a depistat încălcări la postul „Primul în Moldova”.

Urmare a monitorizării, Consiliul menționează că postul TV în timpul programului audiovizual „Tema” din data de 28 noiembrie 2022 a prezentat informații în mod dezechilibrat, unilateral, inclusiv afirmaţii generalizatoare fără acoperire factuală – „fapt ce încalcă dreptul consumatorilor de servicii media la o informare corectă și obiectivă”, susține Consiliul.

De asemenea, în cadrul aceluiași program, a fost evidențiat caracterul publicitar al unui panou digital cu semne de identificare ale partidului politic PACE, fapt ce reprezintă o încălcare.

Prin urmare, Consiliul Audiovizualului a sancționat postul „Primul în Moldova” cu 13 mii de lei și, respectiv, cu alți 14 mii lei.

În aceeași ședință, Consiliul a analizat rezultatele monitorizării serviciului media de televiziune „TVR Moldova”. Anterior, autoritatea a fost sesizată de jurnalista Elena Pahomova, care a constatat încălcarea art. 13 alin. (10) – „În cadrul programelor audiovizuale de ştiri şi de dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale trebuie să fie prezentate şi opiniile reprezentanţilor acestora”.

„TVR Moldova” s-a ales cu o avertizare.

***

Amintim că, pe 16 decembrie 2022, CSE a dispus suspendarea licenței  de emisie a șase posturi de televiziune (Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV) pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”. Argumentele invocate întru justificarea acestei decizii sunt: (1) câteva persoane fizice și/sau juridice supuse sancțiunilor internaționale exercită controlul asupra posturilor TV supuse restricției (2) Consiliul Audiovizualului (CA) a monitorizat și a sancționat posturile TV pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina.

Opt instituții mass-media și organizații ale societății civile au semnat declarații prin care cer lămuriri de la CSE.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, consideră că Guvernul și Consiliul Audiovizualului trebuiau să ofere detalii și o argumentare explicită privind decizia de suspendare.

Pe 25 ianuarie, un grup de jurnaliști din Republica Moldova a organizat un protest în Piața Presei Libere din București. Aceștia și-au manifestat nemulțumirea în legătură cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a suspenda, pe perioada stării de urgență, licența de emsie a șase posturi TV.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: