Avertizarea poliției, înainte de alegeri: „Calitatea de observator nu prevede competența de control, verificare sau blocare”
Full Article 3 minutes read

Avertizarea poliției, înainte de alegeri: „Calitatea de observator nu prevede competența de control, verificare sau blocare”

Conducerea Inspectoratului General al Poliției a organizat pe 13 noiembrie un briefing de presă. Șefii IGP au avertizat observatorii procesului electoral că nu dețin dreptul de a bloca accesul alegătorilor la secția de votare, de a verifica documentele acestora sau de a pătrunde în mijloacele de transport. Reacția vine după ce, în primul tur al scrutinului prezidențial, au fost înregistrate mai multe sesizări în acest sens.

Potrivit șefului IGP, Sergiu Paiu, peste 6000 de polițiști vor fi antrenați la nivel național pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie.

Șeful adjunct al IGP Marin Maxian a îndemnat responsabilii să se asigure că în raza a 100 de metri de la secțiile de votare nu sunt prezente afișe cu tentă electorală, care ar putea influența alegătorii.

Totodată, acesta a avertizat observatorii procesului electoral să nu își depășească competențele.

„Orice acțiune de blocare sau interdicție nu cade sub incidența legislației cu caracter permisiv. Manifestarea oricăror viziuni este permisă doar în mod pașnic. Atunci când se intervine fizic prin blocarea cu ajutorul transportului sau a altor mijloace, se încalcă legislația. Calitatea de observator nu prevede competența de control, verificare, blocare. Am fost martorii unor acțiuni unde persoane fizice, civile, observatori sau cu alte statute publice au admis depășiri de drepturi prin a stopa, a bloca deplasarea, a solicita prezentarea anumitor documente, pătrunderea în mijloace de transport, etc.”, a declarat Marin Maxian.

Șeful adjunct al IGP a mai menționat că pătrunderea în automobilul unei persoane este egală cu violarea de domiciliu.

***

Reacția vine după ce, în timpul primului tur al scrutinului prezidențial, care s-a desfășurat pe 1 noiembrie, deputatul PAS Igor Grosu a blocat cu mașina personală accesul spre secțiile de votare din Varnița, pe motiv că alegătorii din stânga Nistrului erau aduși organizat cu autocarele. Politicianul susține că aceștia erau plătiți cu 450 de lei pentru un vot.

Pe 13 noiembrie, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a expediat sesizări către SIS, MAI, Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție, pe motiv că susținătorii candidatului Igor Dodon ar pregăti „o schemă de amploare de cumpărare/mituire a alegătorilor”.

Staff-ul electoral al lui Igor Dodon și însuși candidatul independent susținut de PSRM a negat în repetate rânduri acuzațiile privind mituirea alegătorilor.

Amintim că deplasarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare este interzisă.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: