privesc.eu

Avertizarea poliției, înainte de alegeri: „Calitatea de observator nu prevede competența de control, verificare sau blocare”

Conducerea Inspectoratului General al Poliției a organizat pe 13 noiembrie un briefing de presă. Șefii IGP au avertizat observatorii procesului electoral că nu dețin dreptul de a bloca accesul alegătorilor la secția de votare, de a verifica documentele acestora sau de a pătrunde în mijloacele de transport. Reacția vine după ce, în primul tur al scrutinului prezidențial, au fost înregistrate mai multe sesizări în acest sens.

Potrivit șefului IGP, Sergiu Paiu, peste 6000 de polițiști vor fi antrenați la nivel național pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie.

Șeful adjunct al IGP Marin Maxian a îndemnat responsabilii să se asigure că în raza a 100 de metri de la secțiile de votare nu sunt prezente afișe cu tentă electorală, care ar putea influența alegătorii.

Totodată, acesta a avertizat observatorii procesului electoral să nu își depășească competențele.

„Orice acțiune de blocare sau interdicție nu cade sub incidența legislației cu caracter permisiv. Manifestarea oricăror viziuni este permisă doar în mod pașnic. Atunci când se intervine fizic prin blocarea cu ajutorul transportului sau a altor mijloace, se încalcă legislația. Calitatea de observator nu prevede competența de control, verificare, blocare. Am fost martorii unor acțiuni unde persoane fizice, civile, observatori sau cu alte statute publice au admis depășiri de drepturi prin a stopa, a bloca deplasarea, a solicita prezentarea anumitor documente, pătrunderea în mijloace de transport, etc.”, a declarat Marin Maxian.

Șeful adjunct al IGP a mai menționat că pătrunderea în automobilul unei persoane este egală cu violarea de domiciliu.

***

Reacția vine după ce, în timpul primului tur al scrutinului prezidențial, care s-a desfășurat pe 1 noiembrie, deputatul PAS Igor Grosu a blocat cu mașina personală accesul spre secțiile de votare din Varnița, pe motiv că alegătorii din stânga Nistrului erau aduși organizat cu autocarele. Politicianul susține că aceștia erau plătiți cu 450 de lei pentru un vot.

Pe 13 noiembrie, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a expediat sesizări către SIS, MAI, Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție, pe motiv că susținătorii candidatului Igor Dodon ar pregăti „o schemă de amploare de cumpărare/mituire a alegătorilor”.

Staff-ul electoral al lui Igor Dodon și însuși candidatul independent susținut de PSRM a negat în repetate rânduri acuzațiile privind mituirea alegătorilor.

Amintim că deplasarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare este interzisă.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații intră în grevă generală: „Asistăm la preluarea controlului politic”. Ce îi nemulțumește

Avocații din Republica Moldova intră în grevă generală, începând cu 15 iulie, în semn de protest față de modificările aduse Legii cu privire la avocatură. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de membrii Consiliului Uniunii Avocaților, care s-au întrunit în ședința extraordinară pe 11 iulie.

Greva va fi menținută până la desfășurarea Congresului extraordinar al avocaților, programat pentru 25 iulie. Pe durata protestului, avocații și avocații stagiari nu vor acorda asistență juridică, iar absența de la activitățile profesionale va fi considerată justificată.

Decizia vine după ce Parlamentul a votat, pe 10 iulie, modificări la Legea cu privire la avocatură. Potrivit președintelui Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, proiectul a fost supus votului „în mod clandestin”, fără consultarea în prealabil a avocaților și fără respectarea procedurilor legale. Potrivit acestuia, amendamentele incluse „afectează grav funcționarea avocaturii ca profesie liberă și independentă”.

„Asistăm la un proces de erodare a statului de drept, prin preluarea de către stat (dar în realitate, de anumite persoane) a controlului politic asupra profesiei de avocat”, a scris Popescu pe rețelele de socializare.

În acest context, Consiliul Uniunii Avocaților face apel către președinta Maia Sandu să nu promulge această lege.

Potrivit deciziei Consiliului, în cadrul Congresului extraordinar din 25 iulie, avocații urmează să dezbată exclusiv subiectul „ingerinței în independența, libertatea și autonomia profesiei, prin acceptarea și votarea amendamentului respectiv”.

Deocamdată, autoritățile nu comentat oficial greva anunțată de Uniunea Avocaților din Republica Moldova și nici acuzațiile și îngrijorările exprimate de reprezentanții profesiei.

Cabinetul Avocatului Denis Terioșchin/Facebook
Cabinetul Avocatului Denis Terioșchin/Facebook

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: