Avia Invest invocă prejudicii de 5 mln de lei după închiderea fostei săli VIP din Aeroport: „Compania a fost forțată să se adreseze în judecată”
Full Article 4 minutes read

Avia Invest invocă prejudicii de 5 mln de lei după închiderea fostei săli VIP din Aeroport: „Compania a fost forțată să se adreseze în judecată”

Avia Invest reacționează la reluarea activității fostului terminal VIP al Aeroportului, redenumit în „sala expres”. Compania spune că sistarea activității a fost o decizie „ilegală” și a cauzat Avia Invest un prejudiciu de cel puțin 5 milioane de lei, iar bugetul de stat a ratat peste 1,5 milioane de lei din impozite. 

Compania spune că activitatea fostului terminal VIP a fost sistată prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din august 2022 „într-un mod neîntemeiat și nefondat”.

Absurditatea și stupiditatea acțiunii CSE constă cel puțin în faptul că sala VIP este situată în aceeași clădire cu Sala delegațiilor oficiale, care a funcționat în tot acest timp și a deservit toți funcționarii și deputații PAS, deși autoritățile au invocat așa-numitele „motive de securitate” și au ordonat închiderea terminalului VIP pentru pasagerii obișnuiți. Totodată, pasagerul care trecea prin terminalul VIP a achitat acest serviciu și a adus venituri la bugetul de stat prin achitarea impozitelor”, susține compania.

Aceasta spune că a transmis anterior mai multe scrisori oficiale către fostul premier Natalia Gavrilița „solicitând în mod legal redeschiderea terminalului VIP, însă până în prezent nu a fost recepționat nici un răspuns”.

Compania a fost forțată să se adreseze în instanța de judecată imediat după închiderea terminalului VIP în august 2022, iar juriștii guvernamentali au tărăgănat cazul în toate modurile posibile, nu au participat la ședințele de judecată, aparent nedorind să se aleagă cu o rușine publică în fața judecătorilor. Dosarul nu a fost examinat în fond până în prezent”, declară Avia Invest.

Cu referire la ultima decizie privind activitatea terminalului, compania spune că reprezentanții „Comisiei pentru Situații Excepționale au stabilit în mod miraculos că presupusa amenințare la securitate nu mai există și au permis reluarea activității sălii VIP”.

Sistarea ilegală a activității Terminalului VIP de către autorități a cauzat companiei Avia Invest un prejudiciu de cel puțin 5 milioane de lei, în perioada august 2022 – februarie 2023. Ca urmare, bugetul de stat stat a ratat astfel peste 1,5 milioane de lei din impozite”, menționează compania. La fel, adaugă Avia Invest, 16 angajați ai întreprinderii au fost lipsiți de loc de muncă.

În contextul apariției informației despre redeschiderea fostului terminal VIP, compania declară că „toate acțiunile întreprinse de autorități în privința concesionarului Aeroportului au fost și sunt ilegale”.

***

Activitatea Sălii Expres din incinta Aeroportului Internațional Chișinău va fi reluată. Decizia a fost luată de CSE, prin dispoziția din 10 aprilie 2023.

Activitatea sălii expres (care înainte se numea VIP) din incinta Aeroportului Internațional Chișinău a fost sistată prin decizia CSE din 11 august 2022. Atunci, autoritățile au argumentat hotărârea prin necesitatea luării unor măsuri de protecție. Măsurile restrictive fuseseră luate în contextul zecilor alerte cu bombă anunțate anterior pe aeroportul de la Chișinău.

***

Pe 28 martie 2023, autoritățile au finalizat procedura de transferare a dreptului de proprietate de la concesionarul Avia Invest către stat.

Compania Avia Invest, într-o reacție la revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului, a declarat că „această decizie este o preluare de tip raider” și „autoritățile statului și-au îndreptat toate eforturile pentru rezilierea contractului în mod ilegal”.

Pe 3 aprilie, președinta Maia Sandu a solicitat instituțiilor statului ca neregulile depistate la Aeroportul Chișinău să fie documentate. La fel, șefa statului a cerut să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager „în sensul reducerii maxime a acestei taxe”. „În 2013, prin tranzacții mincinoase, Șor, susținut de Plahotniuc, a furat de la cetățeni Aeroportul Internațional Chișinău luându-l în concesiune pentru 49 de ani. Ca urmare a acestei scheme, statul, adică noi, cetățenii, am pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde de lei”, a comunicat președinta.

Ulterior, Avia Invest a declarat că „președintele Sandu nu a fost informată corect și de fapt cifra de 1,6 miliarde de lei nu este o pierdere la bugetul de stat, dar un venit la bugetul de stat”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: