Numeroase avioane au rămas blocate la sol în mai multe aeroporturi internaționale. Acestea au fost afectate de o întrerupere a serviciilor Microsoft. Au înregistrat probleme și numeroase bănci și instituții media internaționale. Reprezentanții Aeroportului Chișinău au declarat sistemele informatice ale aerogării din Moldova activează fără perturbări și nu au fost afectate de pana informatică. Totuși, a adăugat Aeroportul, unele companii aeriene au fost afectate pe segmentul sistemelor de rezervări ceea ce face mai dificilă procedura de înregistrare la zbor și poate genera rețineri pe motiv că procedura check-in-ului urmează a fi efectuată manual.
Avioane blocate la sol în mai multe aeroporturi internaționale: motivul – o întrerupere a serviciilor informatice
Pe 19 iulie, BBC a scris că numeroase bănci, instituții media și companii aeriene sunt afectate de o întrerupere majoră a serviciilor informatice. Totodată, mai multe aeroporturi și companii aeriene au raportat probleme cu sistemele lor IT, ceea ce a împiedicat decolarea avioanelor, relatează Hotnews. Aeroportul din Berlin a anunțat că confruntă cu întârzieri la check-in-uri din cauza unei „defecțiuni tehnice”. Aeroportul Schiphol din Amsterdam a precizat că se confruntă cu o pană cibernetică. În Spania, un „incident” a fost raportat la toate aeroporturile din țară. De asemenea, la aeroportul din Edinburgh, serviciile au fost perturbate din cauza unei erori informatice care a cauzat funcționarea defectuoasă a ecranelor de plecare.
Totodată, potrivit sursei, toate zborurile mai multor companii aeriene importante din SUA – inclusiv Delta, United și American Airlines – au fost oprite la sol pe 19 iulie dimineața din cauza unei probleme de comunicare. Compania aeriană europeană Ryanair a anunțat că se confruntă cu „potențiale perturbări în întreaga rețea”.
În Australia, aeroporturile, magazinele și comunicațiile sunt afectate de pană, iar coordonatorul național pentru securitate cibernetică a descris situația drept o „întrerupere tehnică la scară largă”.
Sursa a mai precizat că și zborurile companiilor WizzAir și Eurowings sunt afectate în prezent de defecțiunea majoră a serviciilor informatice, iar dimineață au fost afectate cele ale companiilor Ryanair și Turkish Airlines.
„Este un sistem global SITA care depinde de Microsoft Cloud, iar acesta a căzut și a afectat SITA și companiile”, a comunicat pentru sursa citată un reprezentant al Aeroportului Otopeni.
Microsoft a anunțat că ia „măsuri de atenuare” după problemele de serviciu. Compania a spus că investighează probleme cu serviciile cloud din SUA și o problemă care afectează mai multe dintre aplicațiile și serviciile sale.
Precizările Aeroportului din Chișinău
Reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău au declarat, în legătură cu „îngrijorările referitor la întreruperile serviciilor Microsoft în întreaga lume”, că până la momentul actual „sistemele informatice a Aeroportului Internațional Chișinău activează fără perturbări și nu au fost afectate de pana informatică”.
„Totuși, unele companii aeriene au fost afectate pe segmentul sistemelor de rezervări ceea ce face mai dificilă procedura de înregistrare la zbor, și care poate genera rețineri pe motiv că procedura check-in-ului urmează a fi efectuată manual”, au comunicat reprezentanții Aeroportului.
Aerogara a îndemnat călătorii să consulte tabloul online al aeroportului „pentru a verifica statutul zborului dvs. și să vă prezentați la aeroport cu cel puțin 3 ore înainte de zborul planificat pentru a evita întârzierile la zbor”.
Potrivit tabloului online al aeroportului, pe 19 iulie, cursa Fly One Londra-Chișinău planificată pentru ora 15:50 se va reține și va fi efectuată la ora 17:00. Întârzie și zborul HiSky Hurghada-Chișinău planificat la ora 19:20. Acesta va fi efectuat la ora 20:20.
Zborul HiSky Chișinău-Hurghada, planificat pentru ora 12:00 se va efectua începând cu ora 13:50. Și cursa Chișinău-Frankfurt, planificată de HiSky pentru ora 13:30 se va reține. Aceasta va fi efectuată la ora 14:00.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!