Avizul Guvernului: persoanele deconectate de la rețeaua centralizată de încălzire trebuie să fie facturate pentru încălzirea spațiilor comune
Full Article 3 minutes read

Avizul Guvernului: persoanele deconectate de la rețeaua centralizată de încălzire trebuie să fie facturate pentru încălzirea spațiilor comune

Apartamentele deconectate de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică trebuie să fie facturate pentru încălzirea încăperilor tehnice (care mențin în stare funcțională sistemele inginerești ale blocurilor) şi a locurilor de uz comun. Opinia este expusă într-un aviz promovat la ședința Guvernului din 14 decembrie, informează Bizlaw.md.

Potrivit autorităților, eliberarea de plată contravine principiului echității şi proporționalității răspunderii colective pentru întreținerea proprietății comune, stabilit Legea cu privire la condominium.

În aviz se menționează că potrivit unui studiu efectuat, aportul direct de căldură de la coloane este de 15% pentru toate tipurile de case, iar în cazul în care scara blocului locativ este încălzită (fie există radiatoare, fie trec coloanele magistrale) aportul indirect de căldură constituie 6,9%, indiferent de seria casei sau numărul de etaje.

Totodată, autoritățile spun că aportul de căldură pentru apartamentele conectate la rețeaua centralizată pe coloanele cu apartamente debranșate poate crește cu până la 24%, 68% și, respectiv, cu 35% la debranșarea a opt apartamente din cele nouă de pe fiecare verticală. Pe coloanele fără apartamente debranșate aportul de căldură scade cu 22%, 36% și, respectiv, 43%.

În Chișinău, circa 24,9 mii de apartamente din totalul de 209 mii sunt debranșate de la sistemul centralizat de încălzire, în Bălți proporția este de 4,1 mii din totalul de 32,4 mii apartamente.

***

Amintim că, în luna martie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele prevederi din Regulamentul cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor locative, contorizarea apartamentelor și condițiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire și alimentare cu apă.

După ce în spațiu online au apărut mai multe neclarități, reprezentanții Termoeletrica au anunțat că noile tarife „se datorează noii metodologii de repartizare a energiei termice între toate apartamentele dintr-un bloc și că la elaborarea ei s-a luat în considerare hotărârea Curții Constituționale prin care au fost anulate unele articole din Regulamentul cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor locative, comunale și necomunale pentru fondul locativ”, scrie Ziarul de Gardă.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Elena Boboc, a declarat pentru ZdG că „Regulamentul a fost emis în urma deciziei declarării neconstituționale a plății de 10%. CC a spus că nu este echitabil să se achite cele 10%, însă pentru consumul de energie termică al locatarilor trebuie să achite cineva. Respectiv a fost elaborată o nouă metodologie de calcul a energiei termice”.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: