Avocații, indignați de un amendament la legea cu privire la avocatură: Este nevoie de grevă și protest
Full Article 3 minutes read

Avocații, indignați de un amendament la legea cu privire la avocatură: Este nevoie de grevă și protest

Mai mulți avocați sunt indignați de un amendament înaintat de președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, deputata Olesea Stamate la legea cu privire la avocatură. Aceștia declară că modificările propuse atentează la independența avocatului, precum și a profesiei. Prin urmare, avocații au declarat că este nevoie „de grevă și protest” pe marginea acestui subiect. 

Amendamentul înaintat de Stamate prevede excluderea aliniatului 2 din articolul 52 al legii cu privire la avocatură. Acesta are următorul conținut: „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”. În acest fel, odată cu excluderea din lege a normei propuse în document, avocații vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Dorin Popescu, a declarat că acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, pentru reţinerea, aducerea silită, arestarea sau percheziţionarea avocatului, constituie o garanție legală a realizării principiilor constituționale privitoare la independența avocatului. „În opinia mea, acest amendament atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei de avocat, reduce esențial independența exercitării profesiei de avocat și implicit, contribuie la diminuarea calității actului justiției”, a spus Popescu.

La fel, președintele Uniunii s-a referit la argumentarea amendamentului precum că norma exclusă din lege este „excesivă cu scopul și statutul profesiei de avocat”. „Argumentarea este una josnică, umilitoare și care arată că autorii amendamentului, NU înțeleg importanța profesiei de avocat în general și rolul avocatului în special, în societate, precum și la înfăptuirea justiției. La fel, arată atitudinea negativă față de profesia de avocat”, a spus președintele Uniunii.

Prin urmare, Dorin Popescu face un apel la solidaritate către avocați: „Dragi colegi, fac apel la solidarizare ca prin măsuri civilizate și inteligente să ne apărăm profesia și viitorul nostru”, a conchis președintele Uniunii.

Fostul președinte al Uniunii Avocaților (UA), Nina Lozan, la fel, a venit cu o reacție la acest subiect. „Acești deputați erau în aprilie de părerea că „Avocatul este figura-cheie în asigurarea drepturilor și libertăților persoanelor ce necesită asistență juridică și că normă este necesară în vederea stopării abuzurilor și arbitrariului în cazurile de arestare, aducere silită, reținere sau percheziționare a avocaților!!! Ce s-a schimbat într-un timp atât de scurt?! Timp, în care de fapt norma aceasta nu a fost pusă în aplicare pentru a se face o concluzie despre efectul ei excesiv asupra scopului și statutului de avocat”, se arată în declarația fostului președinte al UA.

Avocatul Igor Hlopețchi solicită convocarea de urgență a Consiliului Uniunii Avocaților pentru discuții pe marginea acestui subiect. „Indiscutabil este nevoie de grevă și un protest cu prezența fizică în fața Forului Legislativ la 20/01/2022.Să arătăm că breasla avocaților este o forță care trebuie trată cu respect”, a declarat Hlopețchi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: