UPDATE Cererea de recuzarea a judecătorului care urmează să decidă plasarea sa în arest a fost respinsă?
Full Article 3 minutes read

UPDATE Cererea de recuzarea a judecătorului care urmează să decidă plasarea sa în arest a fost respinsă?

Ședința în care urmează a fi decis demersul procurorilor, privind plasarea lui Alexandr Stoianoglo în arest, a fost reluată. Avocatul lui Stoianoglo a solicitat recuzarea judecătorului.

UPDATE (14:55) Cererea de recuzare a judecătorului a fost respinsă. Cel puțin asta le-a spus jurnaliștilor deputatul socialist Vladimir Bolea. NM nu a reușit sp confirme, deocamdată, informația din altă sursă.

UPDATE (13:55) Avocatul Vasile Gafton a argumentat că solicită recuzarea judecătorului Nicolae Corcea din cauza că ar exista suspiciunea că acesta ar putea fi lipsit de echidistanță. Potrivit lui Gafton, în vara acestui an, magistratul a fost unul dintre cei 17 judecători ai Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care au semnat plângerea prin care au acuzat presiuni din partea lui Stoianoglo.

Cererea de recuzare urmează a fi examinată de un alt judecător. Amintim că termenul de 72 de ore de la reținerea lui Stoianoglo expiră la ora 17:48.

Anterior, avocații procurorului general suspendat au solicitat strămutarea examinării demersului privind plasarea sa în arest în altă instanță. În susținerea cererii, avocatul Victor Muntean a invocat că: ,,din informațiile disponibile în spațiul public, Stoianoglo Alexandr a avut un conflict mediatic deschis cu magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, mai mulţi judecători semnându-se cu declaraţii împotriva poziţiei Procurorului General, numele judecătorilor ne fiind identificabil, pentru a afla numele acestora necesitând o expertiză grafoscopică. În situaţia existenţei unui conflict public dintre magistrații instanţei numite şi Stoianoglo Alexandr, pun la îndoială imparțialitatea şi obiectivitatea magistraților instanţei de la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, la examinarea demersului de aplicare a măsurii preventive sub formă de arest preventiv”.

Curtea Supremă de Justiție a respins solicitarea.

***

Amintim că, în dimineața de 8 octombrie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a început să examineze demersul privind plasarea lui Stoianoglo în arest pentru 30 de zile. Pe 5 octombrie, el a fost reținut de angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS), pe numele său fiind deschis un proces penal cu 4 capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente.

După mai mult de trei ore de percheziții la sediul Procuraturii Generale, mascații au descins și în locuința lui Stoianoglo. Acesta a fost escortat de ofițerii SIS. În timp ce intra în locuință, Stoianoglo a declarat pentru presă că reținerea sa ar fi „o răzbunare din partea președintelui țării”. Maia Sandu a reacționat a doua zi, pe pagina sa de Facebook. Aceasta a menționat că instituțiile responsabile de lupta anticorupție trebuie să țină cont de așteptările cetățenilor și să acționeze în conformitate cu legea.

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit în ședință pe 6 octombrie și, în urma deliberărilor cu ușile închise, a anunțat că Dumitru Robu a fost selectat pentru a asigura interimatul funcției de procuror general. La scurt timp, președinta țării, Maia Sandu, a semnat decretul respectiv.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: