Arestul lui Stoianoglo rămâne a fi decis de judecătorii de la Ciocana. CSJ a respins demersul avocaților (DOC)
Full Article 2 minutes read

Arestul lui Stoianoglo rămâne a fi decis de judecătorii de la Ciocana. CSJ a respins demersul avocaților (DOC)

Demersul procurorului, privind plasarea lui Alexandr Stoianoglo în arest pentru 30 de zile, rămâne a fi examinat la Judecătoria Ciocana. Hotărârea a fost luată de judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ), pe 8 octombrie, după ce avocații procurorului general suspendat au solicitat strămutarea ședinței de judecată într-o altă instanță.

Judecătorii CSJ I.Guzun, V.Boico și I.Diaconu au respins demersul avocaților lui Stoianoglo. Cauza a fost examinată, începând cu ora 12, fără participarea părților.

În susținerea cererii, avocatul Victor Muntean a invocat că: ,,din informațiile disponibile în spațiul public, Stoianoglo Alexandr a avut un conflict mediatic deschis cu magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, mai mulţi judecători semnându-se cu declaraţii împotriva poziţiei Procurorului General, numele judecătorilor ne fiind identificabil, pentru a afla numele acestora necesitând o expertiză grafoscopică. În situaţia existenţei unui conflict public dintre magistrații instanţei numite şi Stoianoglo Alexandr, pun la îndoială imparțialitatea şi obiectivitatea magistraților instanţei de la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, la examinarea demersului de aplicare a măsurii preventive sub formă de arest preventiv”.

Amintim că, în dimineața de 8 octombrie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a început să examineze demersul privind plasarea lui Stoianoglo în arest pentru 30 de zile. Pe 5 octombrie, el a fost reținut de angajații Serviciului de Informații și Securitate (SIS), pe numele său fiind deschis un proces penal cu 4 capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente.

După mai mult de trei ore de percheziții la sediul Procuraturii Generale, mascații au descins și în locuința lui Stoianoglo. Acesta a fost escortat de ofițerii SIS. În timp ce intra în locuință, Stoianoglo a declarat pentru presă că reținerea sa ar fi „o răzbunare din partea președintelui țării”. Maia Sandu a reacționat a doua zi, pe pagina sa de Facebook. Aceasta a menționat că instituțiile responsabile de lupta anticorupție trebuie să țină cont de așteptările cetățenilor și să acționeze în conformitate cu legea.

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit în ședință pe 6 octombrie și, în urma deliberărilor cu ușile închise, a anunțat că Dumitru Robu a fost selectat pentru a asigura interimatul funcției de procuror general. La scurt timp, președinta țării, Maia Sandu, a semnat decretul respectiv.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: