Avocații lui Alexandr Stoianoglo au făcut un nou recurs la CA prin care cer anularea mandatului de arest
Full Article 4 minutes read

Avocații lui Alexandr Stoianoglo au făcut un nou recurs la CA prin care cer anularea mandatului de arest

Avocații procurorului general suspendat au făcut încă un recurs la Curtea de Apel (CA) Chișinău în care au cerut anularea mandatului de arest la domiciliu pentru 30 de zile, dispus de Judecătoria Ciocana. Anunțul a fost făcut de apărătorii lui Alexandr Stoianoglo într-o conferință de presă, din 12 octombrie. Aceștia au reiterat nevinovăția clientului lor, menționând că scopul tuturor acțiunilor a fost înlăturarea lui Stoianoglo din funcția de procuror general.

„Voi merge să depun încă o cerere repetată pentru că clientul nostru se deține ilegal în arest la domiciliu și ilegal a început urmărirea penală și ilegal fost pus sub urmărire. Sper că actuala conducere a Procuraturii Generale, procurorul de caz vor citi atent plângerea noastră și vor înceta această cauză penală”, a declarat Vasile Gafton, unul dintre avocații lui Stoianoglo.

Vasile Gafton a explicat că la Curtea de Apel a mai fost depusă o cerere de contestare a deciziei Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), în ziua când CSP a desemnat procurorul de caz. Drept urmare, „acea hotărâre nu produce efecte juridice”.

„O dată ce a fost depusă cerere de chemare în judecată prin care a fost contestată hotărârea CSP, acea hotărâre a fost suspendată, ea nu produce efecte juridice. Procurorul de caz nu trebuia să pornească urmărirea penală, nici să-l rețină. Unica soluție pe care o poate adopta conform legii, e să anuleze acele ordonanțe care sunt ilegale, să-l scoată de sub urmărire penală și să claseze dosarul penal”, a accentuat Gafton.

Acțiunile efectuate în raport cu Stoianoglo, au avut scopul de a-l denigra, este opinia unui alt apărător, Victor Munteanu. Totodată, acesta a respins toate acuzațiile care i se aduc clientului său.

„Ceea ce se întâmplă cu procurorul general iese în afara oricăror limite de legalitate și constituie un caz de abuz și de sfidare a legii pe care Republica Moldova întâlnește pentru prima dată. Noi asistăm, la o infracțiune clară și a fost făcută cu un singur scop, de a-l discredita și umili public pe Alexandr Stoianoglo și de prelua Procuratura generală”, a afirmat Victor Munteanu.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general pe 5 octombrie, informația fiind făcută publică de ministrul Justiției Sergiu Litvinenco.

În aceiași zi, șeful suspendat al Procuraturii Generale a fost reținut pentru 72 de ore. Procurorul  de caz Victor a precizat că au fost efectuate percheziții în biroul de serviciu al șefului suspendat al PG: „Au fost comansate patru capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații în fața unor organe competente”.

***

Amintim că membrii CSP s-au întrunit pe 5 octombrie în ședință extraordinară, pentru a examina sesizarea depusă de deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică față de activitatea lui Stoianoglo de pe timpul când a deținut funcția de deputat, dar și față de activitatea sa în calitate de procuror general. Stoianoglo este acuzat de corupere pasivă și abuz în serviciu.

Lilian Carp susține că, în anul 2011, Alexandr Stoianoglo, fiind deputat și președinte al CSNAOP, a semnat un raport la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care a fost introdusă în legislație sintagma „având efect suspensiv”.

„Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, ale căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului prevenire și combaterea spălării banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a explicat deputatul.

De asemenea,  Carp a făcut trimitere la investigația publicată de un portal ucrainean în aprilie 2021, în care se susține că omul de afaceri Veaceslav Platon i-ar fi plătit lui Alexandr Stoianoglo suma de 5,5 mln de dolari pentru eliberarea sa. Jurnaliștii au amintit de declarația fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, care a declarat că Platon a scris pe numele soției lui Stoianoglo două companii care dețineau acțiuni Moldindconbank (MICB).

Lui Stoianoglo i s-a reproșat și faptul că Procuratura Generală a dispus achitarea unei indemnizații de 270 de mii de lei fostului șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, în pofida faptului că acesta nu ar fi avut dreptul să pretindă la acești bani. Mai exact, Chitoroagă a fost suspendat din funcția de procuror, în urma unui demers al lui Stoianoglo, după ce acesta s-a ales cu un dosar penal gestionat de Procuratura Anticorupție.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: