Avocații Poporului recomandă eliberarea unor categorii de deținuți în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19 în sistemul penitenciar
Full Article 2 minutes read

Avocații Poporului recomandă eliberarea unor categorii de deținuți în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19 în sistemul penitenciar

Avocații Poporului au expediat un demers pe numele președintelui Comisiei pentru Situații Excepționale și ministrului Justiției. Astfel, în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19 în sistemul penitenciar, aceștia recomandă întreprinderea măsurilor de urgență în vederea eliberării din detenție a anumitor categorii de deținuți, inclusiv minori, prin aplicarea celor mai potrivite soluții, astfel încât să fie diminuat considerabil numărul persoanelor aflate în detenție.

Într-un comunicat publicat pe site-ul Ombudsman-ului se arată că „în cazul răspândirii epidemiei în închisori, situația nu va putea fi controlată în nici un mod”. Avocații Poporului susțin că „secțiile medicale din penitenciare nu au posibilitate de a oferi condiții de îngrijire spitalicești și terapie intensivă, iar spitalul penitenciar nu dispune de capacitatea de a acorda asistența medicală necesară tuturor deținuților infectați, în cazul răspândirii COVID-19. În același timp, instituțiile medico-sanitare publice, deja suprasolicitate, se vor confrunta cu o nouă provocare – necesitatea creării condițiilor pentru asigurarea pazei permanente a deținuților internați”.

În acest sens, Avocații Poporului cosnideră că „eliberarea unor categorii de condamnați din instituțiile de detenție în scopul evitării supraaglomerării și riscului răspândirii pandemiei COVID-19 în penitenciare ar putea avea un impact benefic, necesar, proporțional, imediat și eficient asupra situației per ansamblu, dar și asupra bugetului public”.

De asemenea, ei susțin că legislația Republicii Moldova oferă deja soluții în acest sens. Totodată, se oferă exemplul altor state, care „au inițiat deja procedura de eliberare a deținuților din custodie pe motivul supraaglomerării spațiilor, dar și din imposibilitatea asigurării eficiente a măsurilor de protecție a sănătății acestora în spațiile închise. Acestea, își adaptează politicile de justiție penală pentru a reduce populația din penitenciare prin diferite mijloace, inclusiv eliberarea temporară sau anticipate din detenție, amnistia, grațierea, detenția la domiciliu, comutarea pedepselor, suspendarea urmăririi penale, amânarea executării pedepselor”.

Menționăm că în prezent, în sistemul penitenciar sunt deținute peste 6600 persoane.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: