Andrei Mardari / NewsMaker

Avocatul Poporului a publicat o declarație despre cazul medicului care i-a reproșat unei paciente că nu vorbește româna

Avocatul Poporului a publicat o declarație cu privire la comportamentul unui medic din cadrul Spitalului Clinic Republican, în raport cu o pacientă vorbitoare de limba rusă. Ombudsmanul a precizat că a solicitat inițierea unei anchete și a sesizat și Consiliul pentru egalitate Совет по равенству – Equality Council în scopul examinării cazului respectiv. Totuși, Ceslav Panico menționează în declarație că și pacienții trebuie să dea dovadă de respect față de personalul medical. 

„În legătura cu apariția informației în spațiul public, referitor la comportamentul discriminatoriu și înjositor admis de către personalul medical din cadrul Spitalului Clinic Republican în raport cu o pacientă, la 21 iulie 2023 Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind respectarea drepturilor și libertăților omului în conformitate cu Legea nr.52/2014 cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul) și va monitoriza desfășurarea cercetărilor interne și externe la acest capitol”, se arată în declarația Ombudsmanului.

În acest context, Ombudsmanul a sesizat Ministerul Sănătății, Spitalul Clinic Republican în scopul inițierii unei cercetări în privința personalului medical implicat în cazul respectiv. De asemenea, Avocatul Poporului a menționat că este important de aflat dacă persoana agresată verbal a beneficiat de serviciile medicale solicitate/necesare. Totodată, Ombudsmanul a remarcat timpul de reacție și poziția conducerii Spitalului Clinic Republican în scopul de a face lumină pe acest caz și va monitoriza în continuare acțiunile și finalitatea acțiunilor enunțate de către această instituție.

„Ombudsmanul condamnă orice comportament care aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și pledează pentru respectarea drepturilor pacienților fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială. În același timp, Avocatul Poporului îndeamnă pacienții să dea dovadă de un comportament demn și respectuos în raport cu personalul medical din instituțiile medicale, indiferent de rangul acestora”, se mai arată în declarație.

***

Pe 20 iulie, pe rețelele de socializare a apărut un video în care un medic al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”  îi reproșează unei paciente că nu știe limba română, deși locuiește aici de mulți ani. Mai mult, acesta a menționat și fraze precum „îmi vine să te împușc” și „eu nu operez ruși”. Într-o reacție publicată a doua zi, conducerea SCR a menționat că acest caz va fi analizat în cadrul Comitetului de etică al instituției și și-a cerut scuze de la pacientă. De asemenea, conducerea instituției și-a exprimat public dezacordul și a condamnat „ferm” mesajul.

Medicul a oferit un comentariu pentru presă și s-a plâns că este amenințat cu moarte în urma imaginilor respective. El a mai spus că discuția a fost scoasă din context.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: