businessreport.com

Avocatul Poporului: Femeile din R. Moldova se confruntă cu discriminare și inegalitate în viața socială, economică și politică

Femeile din Republica Moldova se confruntă cu discriminare și inegalitate în viața socială, economică și politică. Ele dispun de oportunități efective reduse pentru a participa în procesul decizional în sectoarele public și privat. Sunt concluziile unui raport de alternativă prezentat la Comitetul ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare față de femei (CEDAW). Raportul statului este audiat astăzi, 20 februarie, la Geneva, în cadrul celei de-a 75-a sesiuni a Comitetului ONU.

La sesiunea din 17 februarie, care a anticipat audierea statului la CEDAW, reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului și-au prezentat opiniile la subiectul vizat. Potrivit raportului ombudsmanului, cadrul legal național privind egalitatea dintre femei și bărbați corespunde angajamentelor internaționale. Cu toate acestea, implementarea acestuia lasă de dorit, iar femeile se confruntă cu discriminare și inegalitate.

În raport se menționează faptul că autoritățile moldovenești au adoptat măsuri pentru implicarea mai activă a femeilor în viața publică. Astfel, a fost modificată legislația electorală, prin care se stabilește că listele de candidați la alegerile parlamentare și locale vor fi întocmite cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40% pentru ambele sexe. Cu toate acestea, datele statistice arată că măsurile luate de stat nu sunt suficiente pentru implicarea femeilor în viața publică și politică.

Totodată, persistă stereotipurile de gen, mentalitățile patriarhale bazate pe gen în ceea ce privește rolurile și responsabilitățile femeilor și bărbaților în familie și în societate. Astfel, potrivit studiului „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova” din 2015, 90,5% dintre bărbați și 81,5% dintre femei consideră că cel mai important lucru pentru o femeie este menajul și gătitul pentru familie.

În Raport se mai menționează că violența împotriva femeilor și fetelor este una dintre cele mai frecvente forme de încălcare a drepturilor omului în Republica Moldova. 63% dintre femeile din Republica Moldova au fost supuse pe parcursul vieții unui anumit tip de violență (psihologică, fizică sau sexuală) din partea partenerului. În același timp, doar 8,4% dintre femeile abuzate au raportat poliției cazul.

Avocatul poporului în Raportul pentru CEDAW mai accentuează că Republica Moldova nu a ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice. Guvernul a adoptat proiectul de lege privind ratificarea Convenției la 27 decembrie 2019, dar cu rezerve pentru articolul 30, §2 și articolul 59.

Susțineți-ne cu un LIKE la pagina noastră de Facebook.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maia Sandu

Maia Sandu respinge acuzațiile serviciilor secrete rusești: „Minciunile vor curge gârlă doar pentru a pune mâna pe Moldova”

Președinta Maia Sandu a venit cu o reacție publică după ce Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a publicat, pe 14 iulie, un comunicat în care susține că NATO ar încerca să atragă Republica Moldova într-un conflict militar cu Rusia. Șefa statului a respins acuzațiile, pe care le-a calificat drept „aberații inventate în laboratoarele Kremlinului”, menite să răspândească frică și panică în rândul cetățenilor.

„S-au pornit la turații maxime laboratoarele de inventat aberații. În următoarea perioadă, minciunile vor curge gârlă din partea trompetelor Kremlinului doar pentru a pune mâna pe Moldova și a o da în controlul unor interese străine. Mai nou, cei care ucid copiii aruncând intenționat bombe peste blocuri de locuit vor să bage panică în moldoveni precum că eu aș vrea război sau aș încălca neutralitatea țării”, avertizează președinta Maia Sandu.

Șefa statului a precizat că „în Moldova este pace” și a reiterat angajamentul pentru aderarea la Uniunea Europeană, or, spune Maia Sandu – „doar aici țara noastră poate fi la adăpost pe termen lung”.

„Moldovenii mi-au oferit încrederea de a păstra pacea și de a duce, împreună, Moldova în UE. Ne așteaptă o perioadă dificilă, dar nu vom cădea în capcana urii și a divizării, pusă la cale în laboratoare străine. Mergem în direcția corectă”, mai susține președinta Maia Sandu.

Precizăm că, în ultima perioadă, atacurile hibride ruse la adresa Republicii Moldova s-au intensificat. În aprilie a devenit cunoscut public că rețelele rusești „Matrioșka” și „Pravda” desfășoară pe rețelele de socializare campanii de dezinformare împotriva țării noastre, fiind folosită în special imaginea președintei Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat atunci că Rusia investiseră deja 200 de milioane de euro în aceste campanii de dezinformare. Potrivit lui, scopul lor este influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 28 septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: