Andrei Mardari / NewsMaker

Avocatul Poporului, îngrijorat de atitudinea față de jurnaliștii care au venit la Judecătorie pentru procesul lui Dodon

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la incidentul care s-a produs pe 26 mai la sediul Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana), în care a fost îngrădit accesul mai multor jurnaliști și jurnaliste în clădirea Judecătoriei, una de menire publică. Acesta a făcut apel la corectitudinea și respectul instituțiilor publice față de presă.

Obmudsmanul a remarcat că, din imaginile difuzate de mass media, presupuși angajați ai Judecătoriei și reprezentanți ai Inspectoratului General de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne, au îngrădit accesul unor reprezentanți ai mass-media în sediul Judecătoriei, restricționând în acest mod îndeplinirea atribuțiilor de serviciu a jurnaliștilor.

Reiterăm că jurnaliștii au un rol esențial de informare a societății și de reflectare operativă  a evenimentelor și problemelor de interes public. Ombudsman-ul reafirmă că libertatea de exprimare și libertatea presei sunt cruciale pentru funcționarea unei societăți democratice. Iar orice limitare a exercitării activității jurnaliștilor trebuie să fie bine argumentată și proporțională, și în corespunderea cu actele naționale și standardele internaționale”, se arată în declarație.

Avocatul Poporului îndeamnă autoritățile responsabile la corectitudine, respect față de presă în exercitarea atribuțiilor acestora în vederea neadmiterii încălcării dreptului la informații a populației. De asemenea, Ombudsmanul a menționat că va  monitoriza în continuare respectarea de către autorități a exercitării profesiei de jurnalist/ă.

***

Amintim că jurnaliștii care au venit pe 26 mai la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au fost ținuți ore în șir în hol. După trei ore petrecute departe de sala de judecată unde se examina demersul procurorilor privind arestul lui Igor Dodon, NM a solicitat un comentariu din partea Inspectoratului General de Carabinieri. Șeful serviciului de presă, Alexandru Bejan, a declarat că oamenii legii au format cordoane „pentru a asigura siguranța deplasărilor de serviciu a personalului, a participanților la proces și persoanelor care le însoțesc”.

Toate măsurile suplimentare ce sunt impuse pentru asigurarea securității sunt organizate la solicitarea administrației Judecătoriei în conformitate cu protocoalele de securitate stabilite”, a menționat acesta.

De precizat că, în afară de carabinierii care blochează deplasarea jurnaliștilor, în sediul de la Ciocana a Judecătoriei Chișinău se află paza instituției. Grupul este condus de un bărbat în tricou negru, care s-a prezentat drept „șeful pazei Judecătoriei Chișinău”. Unuia dintre jurnaliști, care a solicitat insistent să fie lăsat să treacă, bărbatul i-a spus: „Te voi include în lista neagră și nu vei mai putea avea acces nici la o ședință de judecată”.

Activiștii pentru drepturile omului și experții din domeniul libertății presei consideră că aceste acțiuni încalcă drepturile jurnaliștilor.

Judecătorii urmează să se pronunțe cu privire la demersul procurorilor despre plasarea lui Igor Dodon și a cumnatului acestuia, Petru Merineanu, în arest preventiv pentru 30 de zile. Pe 24 mai, cei doi au fost reținuți.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: