tribuna.md

Bălți: Arina Spătaru solicită să fie eliminat din cursa electorală și Nicolae Grigorișin

Policiana Arina Spătaru, ex-deputată, este de părere că Nicolae Grigorișin, care candidează la funcția de primar al mun. Bălți, trebuie exclus din cursa electorală. Aceasta solicită anularea înregistrării acestuia în calitate de concurent electoral și îl acuză că a încălcat Codul Electoral. Grigorișin neagă acuzațiile.

Arina Spătaru a declarat pentru portalul din Bălți SP că a depus o plângere la poliție și la Comisia electorală de circumscripție Bălți. Aceasta îl acuză pe candidatul independent Nicolae Grigorișin de utilizarea resurselor administrative. Potrivit acesteia, ședințele Consiliului Municipal din Bălți s-ar fi transformat într-o tribună în favoarea unui anumit candidat la funcția de primar.

„Dacă până acum consilierii erau atenți și încercau să nu se dea de gol, atunci marți, președintele Comisiei financiare, Cristina Craevscaia, care este profesor universitar, de la tribuna Consiliului Municipal și-a început discursul prin faptul că, mulțumită lui Nicolae Grigorișin, Consiliul a votat pentru ca bălțenii să primească în această iarnă compensații în mărime de 3 500 de lei. De parcă dacă nu era Grigorișin, nu ar fi fost nici compensații”, a explicat Spătaru.

Ex-deputata a mai spus că este de părere că Grigorișin a utilizat în campanie resursele administrative și a amintit că banii alocați bălțenilor drept ajutor sunt banii plătitorilor de impozite, nu ai primarului sau consilierilor. De asemenea, Arina Spătaru a remarcat că ședința Consiliului Municipal a fost transmisă live de către trei portaluri din Bălți, care au promovat informația respectivă. Politiciana a calificat acțiunea drept „agitație directă și grosolană” și „o situație neplăcută pentru presă, care nu știa ce se va întâmpla”.

„În aceeași seară, într-un live pe Facebook, dl Grigorișin a început să spună că, datorită lui, toți vor beneficia de compensații. Asta se numește mituirea alegătorilor. Adică eu vă dau 3 500 lei, iar voi mă votați. Încă nu știm cine va beneficia de ajutor, dar el deja a descris în detaliu mecanismul și categoriile, deși nu a fost aprobat de Consiliu”, a mai spus Arina Spătaru.

La rândul său, Nicolae Grigorișin le-a spus jurnaliștilor din Bălți că „nu este la curent cu acuzațiile ex-deputatei”: După ce a auzit despre ce este vorba, acesta a respins fiecare declarație a Arinei Spătaru.

„În ceea ce privește compensațiile pentru căldură, discutăm subiectul din vara acestui an. Încă atunci am încercat să găsim resurse suplimentare. În septembrie am discutat cu experții în finanțe cum să găsim posibilitatea de a majora compensațiile cu 700 de lei. A fost, într-adevăr, inițiativa mea, pe care am anunțat-o încă în septembrie și mă bucur că s-a reușit. Asta am spus în live”, a menționat Grigorișin.

De asemenea, Grigorișin a menționat că nu a rugat-o pe Cristina Craevscaia să spună ceva anume la ședința Consiliului Municipal.

Atât Arina Spătaru, cât și Nicolae Grigorișin au depus plângeri pe numele candidatei Partidului „ȘOR” Marina Tauber. Aceștia o acuză de utilizarea resurselor financiare pe care nu le-a declarat.

Turul II al alegerilor pentru funcția de primar al mun. Bălți se va desfășura pe 5 decembrie. Alegătorii ar urma să aleagă între doi candidați: Marina Tauber și Nicolae Grigorișin.

Precizăm că Judecătoria Bălți va examina vineri, 3 decembrie, solicitarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind anularea înregistrării Marinei Tauber în calitate de concurent electoral pentru alegerile locale din mun. Bălți. În paralel, Tauber a atacat la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Vasile Bolea/Facebook

Cu protest în fața CEC, blocul „Victorie” afiliat lui Șor a depus actele pentru alegeri: „În septembrie vom câștiga”

Blocul „Victorie”, afiliat politicianului fugar Ilan Șor, a depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a se înscrie în cursa parlamentară din 28 septembrie. Printre cei care au prezentat documentele se numără deputații Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, precum și liderul partidului „Șansă”, Alexei Lungu. În fața sediului CEC, zeci de susținători au protestat, scandând mesaje anti-guvernare și „Noi suntem poporul” sau „Cerem să înregistrați blocul „Victorie”!”.

„Astăzi am venit cei patru reprezentanți, președinți de partide, pentru un scrutin foarte important pentru Republica Moldova. Sunt convins că de această dată nu vor reuși să nu ne  înregistreze și vom izbuti. Victorie!”, a declarat Bolea în fața mulțimii, după ce a depus actele la CEC.

Alexandr Suhodolski a declarat, la rândul său, că „Victoria” lui Șor dorește „să ridice Moldova din genunchi” și că toate documentele au fost întocmite legal: „Suntem convinși că am făcut totul corect. În septembrie, cu siguranță vom câștiga”.

Președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a respins acuzațiile potrivit cărora blocul ar acționa în interesul unor forțe străine. „Lucrăm în interesul cetățenilor Republicii Moldova – pentru ca fiecare să trăiască mai bine. (…) Promitem că lupta noastră se va încheia atunci când fiecare cetățean va trăi cu adevărat bine”.

Reamintim că, pe 6 iulie, Ilan Șor a organizat, la Moscova, un nou congres al Blocului „Victorie” – lansat acum un an, în ajunul alegerilor prezidențiale. La eveniment au participat mai mulți primari și deputați afiliați acestuia, inclusiv Marina Tauber, care a plecat din țară în ianuarie și de atunci nu s-a mai întors. La fel, la congresul lui Șor au fost prezenți oficiali ruși de rang înalt, printre care Leonid Sluțki și Konstantin Kosacev.

În cadrul reuniunii, Ilan Șor – condamnat definitiv în Moldova la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară – a declarat că, în opinia sa, „singura salvare” pentru Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă. Tot atunci, Șor a anunțat că blocul – care nici la un an de la lansare nu a fost înregistrat oficial de autoritățile electorale – va participa la parlamentare cu bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul – care riscă 9 ani de închisoare pentru finanțarea ilegală a ex-partidului Șor – cap de listă. Guvernatoarea UTAG a declarat pentru NM că va accepta să deschidă lista electorală a Blocului: „M-a bucurat decizia”.

Pe 8 iulie, Partidul Național Moldovenesc a solicitat autorităților să interzică participărea Blocului „Victorie” la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Formațiunea, condusă de Dragoș Galbur, susține că blocul ar reprezenta interesele Federației Ruse și cere investigarea tuturor politicienilor și partidelor care au participat la congresul de la Moscova, organizat de oligarhul fugar Ilan Șor.

***

Blocurile electorale își pot depune documentele la sediul CEC între 20 iunie și 13 august, conform programului calendaristic pentru organizarea alegerilor parlamentare din toamnă, aprobat de CEC.

Candidații la funcția de deputat își vor putea depune actele pentru înregistrare, în schimb, în perioada 20 iulie – 19 august. Tot din 20 iulie începe și colectarea semnăturilor de susținere pentru candidații independenți.

Perioada electorală a început pe 14 iulie, iar campania electorală propriu-zisă va demara pe 29 august.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: