Bălți: Arina Spătaru solicită să fie eliminat din cursa electorală și Nicolae Grigorișin
Full Article 3 minutes read

Bălți: Arina Spătaru solicită să fie eliminat din cursa electorală și Nicolae Grigorișin

Policiana Arina Spătaru, ex-deputată, este de părere că Nicolae Grigorișin, care candidează la funcția de primar al mun. Bălți, trebuie exclus din cursa electorală. Aceasta solicită anularea înregistrării acestuia în calitate de concurent electoral și îl acuză că a încălcat Codul Electoral. Grigorișin neagă acuzațiile.

Arina Spătaru a declarat pentru portalul din Bălți SP că a depus o plângere la poliție și la Comisia electorală de circumscripție Bălți. Aceasta îl acuză pe candidatul independent Nicolae Grigorișin de utilizarea resurselor administrative. Potrivit acesteia, ședințele Consiliului Municipal din Bălți s-ar fi transformat într-o tribună în favoarea unui anumit candidat la funcția de primar.

„Dacă până acum consilierii erau atenți și încercau să nu se dea de gol, atunci marți, președintele Comisiei financiare, Cristina Craevscaia, care este profesor universitar, de la tribuna Consiliului Municipal și-a început discursul prin faptul că, mulțumită lui Nicolae Grigorișin, Consiliul a votat pentru ca bălțenii să primească în această iarnă compensații în mărime de 3 500 de lei. De parcă dacă nu era Grigorișin, nu ar fi fost nici compensații”, a explicat Spătaru.

Ex-deputata a mai spus că este de părere că Grigorișin a utilizat în campanie resursele administrative și a amintit că banii alocați bălțenilor drept ajutor sunt banii plătitorilor de impozite, nu ai primarului sau consilierilor. De asemenea, Arina Spătaru a remarcat că ședința Consiliului Municipal a fost transmisă live de către trei portaluri din Bălți, care au promovat informația respectivă. Politiciana a calificat acțiunea drept „agitație directă și grosolană” și „o situație neplăcută pentru presă, care nu știa ce se va întâmpla”.

„În aceeași seară, într-un live pe Facebook, dl Grigorișin a început să spună că, datorită lui, toți vor beneficia de compensații. Asta se numește mituirea alegătorilor. Adică eu vă dau 3 500 lei, iar voi mă votați. Încă nu știm cine va beneficia de ajutor, dar el deja a descris în detaliu mecanismul și categoriile, deși nu a fost aprobat de Consiliu”, a mai spus Arina Spătaru.

La rândul său, Nicolae Grigorișin le-a spus jurnaliștilor din Bălți că „nu este la curent cu acuzațiile ex-deputatei”: După ce a auzit despre ce este vorba, acesta a respins fiecare declarație a Arinei Spătaru.

„În ceea ce privește compensațiile pentru căldură, discutăm subiectul din vara acestui an. Încă atunci am încercat să găsim resurse suplimentare. În septembrie am discutat cu experții în finanțe cum să găsim posibilitatea de a majora compensațiile cu 700 de lei. A fost, într-adevăr, inițiativa mea, pe care am anunțat-o încă în septembrie și mă bucur că s-a reușit. Asta am spus în live”, a menționat Grigorișin.

De asemenea, Grigorișin a menționat că nu a rugat-o pe Cristina Craevscaia să spună ceva anume la ședința Consiliului Municipal.

Atât Arina Spătaru, cât și Nicolae Grigorișin au depus plângeri pe numele candidatei Partidului „ȘOR” Marina Tauber. Aceștia o acuză de utilizarea resurselor financiare pe care nu le-a declarat.

Turul II al alegerilor pentru funcția de primar al mun. Bălți se va desfășura pe 5 decembrie. Alegătorii ar urma să aleagă între doi candidați: Marina Tauber și Nicolae Grigorișin.

Precizăm că Judecătoria Bălți va examina vineri, 3 decembrie, solicitarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind anularea înregistrării Marinei Tauber în calitate de concurent electoral pentru alegerile locale din mun. Bălți. În paralel, Tauber a atacat la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: