Adrian Culai, fostul secretar general al Partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), care a colaborat cu ancheta la investigarea schemei prin care oligarhul fugar Ilan Șor finanța ilegal partide, a fost condamnat la patru ani de închisoare în regim semiînchis și amendat cu 200.000 de lei. Instanța a decis suspendarea pedepsei cu închisoarea, stabilind un termen de probațiune de un an. Pe durata acestei perioade, dacă inculpatul nu comite o nouă infracțiune și respectă condițiile stabilite de instanță, pedeapsa nu va fi pusă în aplicare.
Culai „regretă” că a primit 452 de mii de dolari de la Șor
Conform acuzării, în perioada lunii iunie a anului 2023, Culai a fost instigat de către liderul „grupului criminal Șor”, oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat pentru fraudă bancară, să creeze sau să preia conducerea unui partid politic cu idei proeuropene. Scopul era ca acest partid să participe la alegerile locale pentru ca grupul din care făceau parte să-și păstreze și să-și întărească controlul asupra politicii și societății. Pentru asta, Șor i-a promis lui Culai o recompensă financiară în sumă de 10 000 de euro lunar și 100 000 de dolari SUA, dacă partidul obținea cel puțin 5% din voturi.
Astfel, Culai a decis să preia un partid politic deja existent „Partidul Acțiunea Democratică” (PAD), care ulterior a fost redenumit în partidul politic „Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa” (ALDE), în cadrul căruia acesta a fost desemnat secretar general. Culai și-a luat responsabilitatea de a organiza contabilitatea și finanțele partidului. Potrivit PA, în scopul consolidării ALDE, la sfârșitul lunii august 2023, Culai a acceptat cu bună știință mijloace bănești în sumă de 452 700 dolari SUA, echivalentul a 8 110 658, 98 MDL, de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor.
Adrian Culai și-a recunoscut vina, conform deciziei instanței de judecată. „(Inculpatul) regretă ce a făcut, că a primit cu bună știință și a acceptat bani pentru finanțarea partidului de la grupul Șor, în sumă de 452.000 dolari”, se mai arată în decizie.
Conform deciziei, Culai a fost privat de dreptul de a exercita activități contabile și financiare în cadrul partidelor politice timp de șapte ani.
Instanța anunță că a recunoscut ca mijloace de probă 20.000 de dolari SUA și un telefon mobil, care au fost trecute în proprietatea statului.
Sentința este definitivă, dar poate fi contestată cu recurs în termen de 15 zile, la Curtea de Apel.
Culai, prima reacție: „Mergem înainte”
„Mergem înainte”, a declarat Culai într-un video publicat pe rețelele de socializare publicat de lidera ALDE, Arina Spătaru.
„Adrian Culai a colaborat activ cu autoritățile, oferind probe esențiale în investigarea celui mai grav caz de corupție politică din R. Moldova. Totuși a primit eticheta de penal de la justiția reformată a Maiei Sandu. În doar 12 zile de la trimiterea dosarului în instanță, Adrian a fost condamnat joi, 25 mai, la 4 ani de închisoare, cu suspendare”, a scris Spătaru.
Precizăm că cauza în care Culai a fost învinuit s-a aflat pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în perioada 13 – 25 iunie 2025. În prezent, încă două persoane, printre care și liderul grupului criminal organizat Ilan Șor, sunt investigați în dosar.
Document by EcaterinaNaconecinîi
Reamintim că Arina Spătaru a intrat, în mai, curent, în greva foamei, în fața Procuraturii Anticorupție, din cauză că Adrian Culai a fost pus sub acuzare într-un dosar privind finanțarea ilegală a unui partid politic de către Ilan Șor. Politiciana, care a participat la investigarea schemei de finanțare a formațiunilor politice din surse ilicite, sub conducerea organelor de drept, a declarat că a primit „asigurări” de la autorități că toate persoanele care au fost implicate în schemă și vor colabora cu ancheta vor primi statut de martor. Aceasta a înaintat autorităților 4 revendicări, printre care și retragerea statutului de învinuit în cazul lui Culai.
O zi mai târziu, lidera ALDE a anunțat că a avut o discuție cu șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Victor Muntean, în cadrul căreia au fost dezbătute revendicările sale. Totodată, aceasta a precizat că își suspendă acțiunea de protest până pe 26 mai.
Pe 27 mai, Arina Spătaru a publicat un videoclip filmat în fața Procuraturii Anticorupție, în care spune că ia considerare reluarea grevei foamei. Ea a argumentat că autoritățile i-au „ignorat” solicitările, în special cea care ține de scoaterea colegului său de sub învinuire.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!