Banner despre criza energetică, demontat la Varnița: Reacții împărțite la Chișinău

Un banner cu mesajul „Când nu plătești pentru gaz cu bani — plătești cu viitorul”, amplasat la Varnița de redacția Zona de Securitate, care a fost demontat la scurt timp, a stârnit reacții împărțite în rândul organizațiilor de media și a autorităților. ONG-urile de profil denunță un act de cenzură și presiune asupra presei și califică drept „improprie” reacția Biroului pentru Politici de Reintegrare. Instituția respinge, însă, acuzațiile, și susține că „nu este în drept să facă imixtiune în activitatea părților implicate”.

Ce s-a întâmplat?

Pe 14 mai, redacția Zona de Securitate a denunțat public „presiuni și intimidări” la Varnița – localitate controlată de autoritățile constituționale – după ce un banner informativ despre criza energetică, care conținea mesajul „Când nu plătești pentru gaz – plătești cu viitorul”, a fost „demontat forțat”.

Bannerul făcea parte din campania #UEpeNistru și fusese amplasat într-un spațiu închiriat, unde platforma desfășurase și anterior inițiative similare, fără a întâmpina probleme.

Jurnaliștii de la Zona de Securitate spun că primarul localității Varnița, Alexandr Nichitenco, le-a declarat că „a fost contactat de reprezentanți ai administrației de la Tiraspol, care i-au transmis indicații privind înlăturarea bannerului”. Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, edilul a declarat, însă, că textul era scris în limba rusă și nu fusese coordonat  în prealabil cu autoritățile locale.

Reacții: ONG-urile de media critică Biroul pentru reintegrare, iar Zona de Securitate merge în instanță

Dezinstalarea bannerului nu a avut loc în legătură cu nerespectarea unor condiții de exploatare a dispozitivului publicitar, ci în legătură cu mesajul acestuia: „Când nu plătești pentru gaz cu bani — plătești cu viitorul” – susțin organizațiile de media din Republica Moldova. 

Centrul pentru Jurnalism Independent, împreună cu alte cinci organizații de media, califică drept „improprie” reacția Biroului pentru Politici de Reintegrare, care a declarat pentru TV8 că „aspectele legale urmează a fi clarificate între părțile implicate nemijlocit”.

ONG-urile de media susțin că, prin declarațiile sale, Biroul politici de reintegrare ar sugera „în mod eronat că acordul primarului reprezintă o precondiție pentru amplasarea bannerului informativ”.  Semnatarii declarației reamintesc că, potrivit legii, autoritățile locale nu au voie să intervină în conținutul publicității exterioare și cer autorităților să oprească acțiunile de intimidare și să apere libertatea de exprimare.

Reacția Biroului politici de reintegrare nu a întârziat să apară. Instituția respinge acuzațiile și spune că nu este „abilitată să efectueze interpretări juridice ale prevederilor legislației și cu atât mai mult nu este în drept să facă imixtiune în activitatea părților implicate în amplasarea mijloacelor de publicitate exterioară”.  Instituția a încurajat autoritățile locale din Zona de Securitate „să colaboreze deschis și constructiv” cu presa și societatea civilă, „pentru a asigura o informare corectă a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”. 

Redacția Zona de Securitate a respins însă această poziție, acuzând Biroul că ar avea o poziție „pasivă” și „ambiguă”, care riscă să creeze „un precedent periculos”: „Orice redacție ar putea fi redusă la tăcere de fiecare dată când activitatea sa deranjează un primar, un ministru sau un președinte”, au precizat jurnaliștii redacției, care spun că se vor adresa în instanța de judecată pentru a-și face dreptate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Cadavre de porci infectați cu pestă porcină, găsite într-un lan de grâu din Moldova: restricții la vânzarea cărnii în 2 raioane

Între satele Ochiul Alb și Nicoreni, raionul Drochia, au fost găsite 16 cadavre de porci domestici. Cu o greutate de peste 200 kg fiecare, acestea au fost depistate într-un lan de grâu, în stare avansată de putrefacție. Testele de laborator au confirmat că porcii sunt infectați cu virusul pestei porcine africane. Astfel, pentru a evita răspândirea focarului, raioanele Drochia și Rîșcani au fost plasate în carantină. Informația a fost comunicată pe 18 iunie de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

„La data de 15 iunie, administratorul unor terenuri agricole din raionul Drochia a informat Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor oficiul Drochia despre depistarea mai multor cadavre de porci, între localitățile Ochiul Alb și Nicoreni. Ajunși la fața locului, medicii veterinari au constatat o situație dezolantă: 16 cadavre de porci domestici, în stare avansată de putrefacție (descompunere), cu o greutate de peste 200 kg fiecare, aruncați la întâmplare într-un lan de grâu”, au comunicat reprezentanții ANSA.

Potrivit agenției, au fost prelevate probe de laborator, după care cadavrele au fost eliminate prin înhumare, iar suprafețele au fost supuse unor măsuri de dezinfecție. Între timp, testele de laborator au confirmat prezența virusului pestei porcine africane. În legătură cu aceasta, a comunicat ANSA, au fost aplicate un set de măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii.

„Au fost introduse măsuri de carantină și stabilite zone de protecție și supraveghere. Se efectuează controlul rezervoarelor sălbatice, controlul mișcării animalelor pe interiorul țării, screening-ul porcilor domestici și al populațiilor de mistreți”, au declarat reprezentanții agenției.

Agenția a adăugat că „pentru a evita răspândirea acestui focar confirmat din neglijența și iresponsabilitatea unor persoane, în conformitate cu regulile sanitar-veterinare, au fost plasate în carantină întreg raionul Drochia și Rîșcani, fiind restricționată comercializarea porcilor vii și a cărnii de porc din gospodăriile locuitorilor din ambele raioane, inclusiv în cadrul piețelor agroalimentare, până la eliminarea completă a riscurilor de răspândire a infecției”.

ANSA a menționat că au fost alertate Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul pentru protecția mediului și administrația publică locală. „A fost inițiată o anchetă pentru identificarea persoanelor care au aruncat aceste cadavre de porci. Vinovații riscă sacțiuni aspre pentru încălcările comise, precum și pentru prejudiciul cauzat”, a precizat agenția.

ANSA
ANSA
ANSA

Reprezentanții ANSA au adăugat că, de la începutul anului 2025, în Republica Moldova au fost înregistrate 36 de focare de pestă porcină africană, dintre care 12 în raionul Drochia — cea mai afectată zonă în prezent. Totodată, pe parcursul acestui an au fost depistate 25 de cadavre de mistreți infectați cu virusul pestei porcine africane.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: