Максим Андреев, NewsMaker

Bărbat din Tiraspol, condamnat la închisoare pentru extremism. A criticat războiul din Ucraina și „MGB-ul” transnistrean

Victor Pleșcanov (58 ani), locuitorul orașului Tiraspol care în luna iunie a fost reținut pentru fraza „MGB (instituția de securitate transnistreană) poate „să se c… pe el”, a fost condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare. Potrivit avocatului său, Stepan Popovschii, bărbatul a fost găsit vinovat de „incitare publică la extremism” prin internet.

De la ce a pornit totul?

Pe 23 martie, Pleșcanov a mers împreună cu soția sa la un magazin de țesături și a observat acolo steagul Rusiei, alături de cel transnistrean.

De ce nu e și cel al Ucrainei?”, a întrebat, însă în glumă, nu ca pretenție, explică avocatul. „O să iau materiale de la voi și o să îmi cos steagul Ucrainei și îl voi pune la balcon. Și MGB-ul nu are decât să se c…. pe el”, a continuat acesta și a cumpărat țesături în culorile steagului Ucrainei.

Pe 5 aprilie, Pleșcanov a fost invitat la secția de miliție și anunțat că a fost întocmit un proces verbal pentru „huliganism nu prea grav”, infracțiune pedepsită cu până la 15 zile de arest. De asemenea, milițianul i-a spus că materialele dosarului au fost expediate Ministerului transnistrean de securitate (MGB). Potrivit avocatului, despre infracțiunile de huliganism nu se ocupă serviciul de securitate, ci miliția. Pleșkanov a fost acuzat, însă, și de „încălcarea ordinii publice și limbaj licențios” față de unul dintre vânzătorii magazinului de țesături.

Pe 10 iunie, el a fost plasat în izolatorul de detenție preventivă din Tiraspol pentru cinci zile, iar a doua zi, la domiciliul acestuia au avut loc percheziții, acesta fiind bănuit de „îndemnuri publice la acte de extremism”, infracțiune pedepsită cu amendă sau de la 3 la 5 ani de închisoare.

De menționat că Peșcanov nu are un loc permanent de trai în Transnistria și își câștigă existența datorită muncilor ocazionale în afara țării. Soția sa lucrează într-o firmă locală. Pleșcanov nu este membru al vreunei organizații politice, însă își exprimă activ opiniile pe rețelele de socializare – în susținerea Ucrainei după agresiunea Rusiei.

Ce a decis instanța?

Avocatul Stepan Popovschii a precizat pentru NM că dosarul lui Pleșcanov a fost secretizat, iar apărătorul nu a fost admis la ședințe. Bărbatul nu a fost eliberat. Pe 28 septembrie, el a fost condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare pentru „incitare publică la extremism” prin internet și presă.

Despre acest caz a scris și Asociația Promo-Lex. Potrivit activiștilor, în ciuda eforturilor depuse, la o distanță de aproape 4 luni de la privarea de libertate, soția lui Pleșcanov nu are acces la materialele cauzei inclusiv de la așa numitul avocat delegat, actele cauzei fiind considerate secrete. Totodată soția activistului a avut o singură întrevedere cu el fiind în necunoaștere de starea de sănătate a acestuia la moment. Chiar dacă a depus cerere de recurs împotriva ”sentinței de condamnare”, soția nu crede că va avea vreun efect în privința pedepsei aplicate.

Amintim că, anterior, Chișinău a cerut Tiraspolului să înceteze urmărirea și intimitarea lui Victor Pleșcanov. Informația a fost confirmată pentru NM de către Biroul de reintegrare al Moldovei, care a precizat că acest caz este în vizorul delegației Chișinăului la CUC și a vicepremierului pentru reintegrare Oleg Serebrian. Au fost informați despre acest dosar și participanții la negocieri în format „5+2”, inclusiv și principalul negociator al Tiraspolului, Vitalii Ignatiev. NM a solicitat un comentariu și din partea „MAI”-ului de la Tiraspol, însă nu am primit deocamdată un răspuns.

***

În raportul special cu privire la situația din Transnistria din 2021, ONG-ul internațional Freedom House a inclus regiunea în lista teritoriilor „nelibere”, inclusiv din cauza nerespectării libertăților întrunirilor și a exprimării opiniilor. În ultimii trei ani, în regiune au existat mai multe dosare similare pentru „extremism”. În 2020, jurnalista Larisa Calic (22 de ani) a fost vizată într-un dosar penal pentru cartea „Anul tinereții” («Год молодости»), în care au fost incluse discuții cu tinerii care au trecut recent prin armata din regiunea transnistreană. Autoarea a părăsit Transnistria. Ulterior, pentru acuzații de instigare la extremism a fost arestat și ținut un an în închisoare activistul Ghenadii Ciorba din Rîbnița.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NM Espresso: Tauber riscă 13 ani de închisoare, Nicușor s-a pronunțat în privința interdicției lui Ceban, iar «Pobeda» vrea să participe la alegeri

Start alegeri

Ieri, 14 iulie, în Republica Moldova a început oficial perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 28 septembrie. Ce se știe despre participanții la alegeri și ce intrigi persistă — în articolul «Alegerile parlamentare din Moldova 2025: cronologie, candidați, intrigi, scenarii».

Alegeri: Blocul «Pobeda» și Guțul

În prima zi a perioadei electorale, Blocul «Pobeda» a depus actele la CEC. Blocul este format din partide apropiate lui Ilan Șor, care se ascunde la Moscova de justiția moldovenească.

Dacă CEC va înregistra blocul, ceea ce este puțin probabil, lista electorală ar urma să o aibă în frunte pe bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul. Intriga constă în faptul că deja pe 5 august ar putea fi pronunțată o sentință de condamnare împotriva lui Guțul în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid «Șor». În articolul «Guțul este adusă în prim-plan», NM a analizat dacă este aceasta o încercare a lui Șor de a-și proteja aliata de închisoare sau o manevră politică bine calculată.

Tauber: 13 ani de închisoare?

Între timp, procurorii au cerut o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru o altă aliată a lui Șor — deputata Marina Tauber, în dosarul privind finanțarea ilegală a partidului. Tauber nu se mai prezintă la ședințele de judecată de mai bine de jumătate de an. Potrivit unor informații, ea se află în Rusia.

În timpul ședinței de judecată, în fața instanței a avut loc un protest în susținerea lui Tauber. Poliția a declarat că unii participanți la acțiune au fost plătiți. Trei persoane, care ar fi împărțit bani, potrivit poliției, au fost reținute. În privința lor a fost deschis un dosar penal.

Ceban: povestea interdicției

Președintele României, Nicușor Dan, a declarat că interdicția de intrare în România aplicată primarului de Chișinău, Ion Ceban, a fost «rezultatul unei evaluări de securitate națională». Dan a refuzat să ofere detalii despre motivele concrete ale acestei interdicții.

Între timp, Ceban a comentat declarația lui Dan, spunând că «până în prezent nu există informații oficiale despre instituția din România care a luat decizia privind interdicția». El a adăugat că președintele român, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor pe acest subiect, «doar s-a bâlbâit și a zâmbit ironic».

Tudor Mardei / NewsMaker

Popșoi pleacă la Bruxelles

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a plecat la Bruxelles, unde, în cadrul Consiliului Afacerilor Externe al UE, urmează să se întâlnească cu miniștrii de externe ai statelor membre, dar și cu comisarii europeni Kaja Kallas și Marta Kos. Popșoi are planificată și o întâlnire cu diaspora moldovenească.

Vizitele externe ale Maiei Sandu

Vizitele externe ale președintei Maia Sandu și ale angajaților administrației prezidențiale în prima jumătate a anului 2025 au costat bugetul 500 de mii de lei. În șase luni, președinta și consilierii săi au efectuat 33 de deplasări în străinătate.

Războiul din Ucraina și militarii moldoveni

Ministerul Apărării al Moldovei a calificat drept falsă informația potrivit căreia 10 militari ai Armatei Naționale ar participa la războiul din Ucraina, patru dintre ei fiind deja omorâți. Potrivit ministerului, niciun militar moldovean nu participă la acțiuni militare în afara țării.

HiTech Park în Stăuceni

Lângă localitatea Stăuceni ar putea apărea în următorii cinci ani un HiTech Park — un mini-oraș pentru specialiștii IT. Parlamentul a adoptat în ultima sa ședință un proiect de lege care stabilește regimul special de funcționare pentru noul M-park. Citiți mai multe detalii în articolul «200 de milioane de euro pentru un mini-oraș pentru IT-iști».

Ștefan Vodă: «Cealaltă Moldovă» 2.0

NM a lansat și a doua serie a proiectului «Cealaltă Moldovă». Primul episod a fost filmat în Ștefan Vodă — un oraș din sudul țării, situat la câțiva kilometri de granița cu Ucraina. Fondat ca o colonie germană numită Kizil, redenumit în perioada sovietică Suvorov, astăzi este unul dintre cele mai «tinere» orașe din țară: a obținut statutul de oraș în 1990. Despre cum este orașul acum, cum își duc traiul locuitorii, cum fac față problemelor și în ce cred, priviți în reportajul video NM.

Vești bune de la NM:

Redacția NewsMaker și-a lansat propriul canal în rețeaua de socializare X.com (fostul Twitter) în limba engleză. Acum puteți afla rapid, și în engleză, cum se pregătește țara pentru alegerile parlamentare importante din această toamnă. Abonați-vă pentru a nu rata nimic și distribuiți linkul celor care vor să fie la curent cu ce se întâmplă în Moldova.

Vremea: caniculă și ploi torențiale

La începutul săptămânii, potrivit prognozelor, se va menține canicula, iar în a doua parte a săptămânii se așteaptă o scădere a temperaturilor și sunt șanse mari de ploi torențiale însoțite de descărcări electrice. Ar fi bine.

Agenda zilei, 15 iulie:

  • 09:30 — Conferință de presă a partidului PAS
  • 10:00 — Ședința Consiliului Audiovizualului
  • 12:15 — Conferință de presă a blocului «Alternativa»

Bună dimineața!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: