Bărbatul din Tiraspol, condamnat pentru postarea despre Ucraina și Transnistria, ar fi încercat să se sinucidă. Ce spune soția lui
Full Article 3 minutes read

Bărbatul din Tiraspol, condamnat pentru postarea despre Ucraina și Transnistria, ar fi încercat să se sinucidă. Ce spune soția lui

În noaptea de 25 spre 26 noiembrie, un bărbat de 58 de ani din Tiraspol a încercat să se sinucidă într-un penitenciar din regiune. Este vorba despre Victor Pleșcanov care a fost condamnat în regiunea transnistreană la 3 ani și două luni de închisoare pentru „incitare la extremism” pentru că ar fi scris pe Facebook „Glorie Ucrainei. Moarte Republicii Moldovenești Nistrene”. Despre tentativa de sinucidere a anunțat pe rețelele de socializare soția lui Pleșcanov. Ulterior, informația a fost confirmată și de activiștii pentru drepturile omului din Tiraspol și Chișinău.

Potrivit soției lui Pleșcanov – Oksana Lopușneak, bărbatul „și-a tăiat venele”. Totodată, femeia a spus că nu cunoaște în ce stare se află acum soțul ei. Lopușneak a mai spus că Pleșcanov a avut o depresie despre care ea ar fi atenționat de mai multe ori autoritățile locale.

„De ce nu există medici și psihiatri în timpul procesului? Ei trebuie să țină cont de toate nuanțele, pentru că i-am anunțat peste tot că el are nevoie de tratament, pentru că el are depresie, iar aceasta este o boală, ea trebuie tratată”, a scris soția lui Pleșcanov.

Centrul pentru drepturile omului din Tiraspol „Apriori”, care se ocupă de cazul lui Pleșcanov, a confirmat autenticitatea postării Oksanei Lopușneak.

Informația despre tentativa de sinucidere a fost confirmată și de Asociația pentru drepturile omului Promo-LEX. Cei din urmă solicită de la autoritățile constituționale și misiunile diplomatice luarea unor acțiuni urgente pentru elucidarea situației medicale a lui Victor Pleșcanov și a condițiilor în care acesta este deținut. La fel, se solicită obținerea accesului necondiționat al unui medic independent și „continuarea eforturilor pentru eliberarea din detenția arbitrară a lui Victor Pleșcanov”.

NM a solicitat un comentariu de la reprezentanții Biroului politici de reintegrare al Republicii Moldova, precum și de la misiunea OSCE din țara noastră, care mediază negocierile și întâlnirile dintre Chișinău și Tiraspol.

Amintim că pe 29 septembrie, Biroul politici de reintegrare a condamnat cu fermitate condamnarea lui Victor Pleșcanov. Într-o declarație, reprezentanții instituției au solicitat eliberarea necondiționată a acestuia. Biroul a precizat că va monitoriza în continuare cazul în comun cu Oficiul Avocatului Poporului.

De menționat că pe 23 martie, Pleșcanov a mers împreună cu soția sa la un magazin de țesături și a observat acolo steagul Rusiei, alături de cel transnistrean. „De ce nu e și cel al Ucrainei?”, a întrebat, însă în glumă, nu ca pretenție, explică avocatul. „O să iau materiale de la voi și o să îmi cos steagul Ucrainei și îl voi pune la balcon. Și MGB-ul nu are decât să se c…. pe el”, a continuat acesta și a cumpărat țesături în culorile steagului Ucrainei. La scurt timp, Pleșcanov a fost reținut și plasat în arest, iar ulterior judecat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: