Максим Андреев, NewsMaker

Bărbatul din Tiraspol, condamnat pentru postarea despre Ucraina și Transnistria, ar fi încercat să se sinucidă. Ce spune soția lui

În noaptea de 25 spre 26 noiembrie, un bărbat de 58 de ani din Tiraspol a încercat să se sinucidă într-un penitenciar din regiune. Este vorba despre Victor Pleșcanov care a fost condamnat în regiunea transnistreană la 3 ani și două luni de închisoare pentru „incitare la extremism” pentru că ar fi scris pe Facebook „Glorie Ucrainei. Moarte Republicii Moldovenești Nistrene”. Despre tentativa de sinucidere a anunțat pe rețelele de socializare soția lui Pleșcanov. Ulterior, informația a fost confirmată și de activiștii pentru drepturile omului din Tiraspol și Chișinău.

Potrivit soției lui Pleșcanov – Oksana Lopușneak, bărbatul „și-a tăiat venele”. Totodată, femeia a spus că nu cunoaște în ce stare se află acum soțul ei. Lopușneak a mai spus că Pleșcanov a avut o depresie despre care ea ar fi atenționat de mai multe ori autoritățile locale.

„De ce nu există medici și psihiatri în timpul procesului? Ei trebuie să țină cont de toate nuanțele, pentru că i-am anunțat peste tot că el are nevoie de tratament, pentru că el are depresie, iar aceasta este o boală, ea trebuie tratată”, a scris soția lui Pleșcanov.

Centrul pentru drepturile omului din Tiraspol „Apriori”, care se ocupă de cazul lui Pleșcanov, a confirmat autenticitatea postării Oksanei Lopușneak.

Informația despre tentativa de sinucidere a fost confirmată și de Asociația pentru drepturile omului Promo-LEX. Cei din urmă solicită de la autoritățile constituționale și misiunile diplomatice luarea unor acțiuni urgente pentru elucidarea situației medicale a lui Victor Pleșcanov și a condițiilor în care acesta este deținut. La fel, se solicită obținerea accesului necondiționat al unui medic independent și „continuarea eforturilor pentru eliberarea din detenția arbitrară a lui Victor Pleșcanov”.

NM a solicitat un comentariu de la reprezentanții Biroului politici de reintegrare al Republicii Moldova, precum și de la misiunea OSCE din țara noastră, care mediază negocierile și întâlnirile dintre Chișinău și Tiraspol.

Amintim că pe 29 septembrie, Biroul politici de reintegrare a condamnat cu fermitate condamnarea lui Victor Pleșcanov. Într-o declarație, reprezentanții instituției au solicitat eliberarea necondiționată a acestuia. Biroul a precizat că va monitoriza în continuare cazul în comun cu Oficiul Avocatului Poporului.

De menționat că pe 23 martie, Pleșcanov a mers împreună cu soția sa la un magazin de țesături și a observat acolo steagul Rusiei, alături de cel transnistrean. „De ce nu e și cel al Ucrainei?”, a întrebat, însă în glumă, nu ca pretenție, explică avocatul. „O să iau materiale de la voi și o să îmi cos steagul Ucrainei și îl voi pune la balcon. Și MGB-ul nu are decât să se c…. pe el”, a continuat acesta și a cumpărat țesături în culorile steagului Ucrainei. La scurt timp, Pleșcanov a fost reținut și plasat în arest, iar ulterior judecat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: