Baricade în Belgrad în cea de-a doua noapte de proteste: Aleksandar Vučić refuză anticipatele

Sute de studenți au blocat străzile din Belgrad, capitala Serbiei, în semn de protest față de arestările care au urmat manifestației din 28 iunie, când protestatari radicali s-au confruntat cu forțele de ordine. În total, 77 de persoane au fost reținute.

În noaptea de luni, 30 iunie, protestatarii au ridicat baricade și au blocat mai multe artere importante din Belgrad. Cotidianul sârb „Blic” a publicat imagini în care apar sute de persoane, corturi și baricade formate din pubele de gunoi. Printre punctele blocate se află și podul Gazela peste râul Sava. Acțiuni similare au avut loc și în alte orașe din Serbia, potrivit DW.

Vicepremierul și ministrul de interne Ivica Dačić a declarat că autoritățile monitorizează blocajele rutiere și a îndemnat la calm.

Agenția americană Associated Press estimează că în noaptea de 30 iunie au participat la protest câteva mii de persoane.

Manifestația a fost organizată de grupul studențesc de protest „Blocada”, care are sute de mii de urmăritori pe rețelele sociale. Grupul a publicat o hartă a Belgradului, marcând locurile unde îndeamna oamenii să blocheze străzile.

Protestatarii sunt nemulțumiți de reținerea unor studenți în timpul confruntărilor cu poliția din 28 iunie. În total, 77 de persoane au fost reținute, dintre care 38 arestate. Potrivit Ministerului de Interne, 70 de persoane au fost rănite, inclusiv 48 de polițiști.

Preşedintele Aleksandar Vučić a rămas neclintit în faţa cererilor protestatarilor pentru alegeri anticipate, acuzând mişcarea condusă de studenţi că ar semăna „teroare”.

„Sârbia a câştigat, iar voi nu puteţi învinge Serbia prin violenţă, aşa cum au dorit unii”, a declarat Vučić într-un discurs televizat.

Amintim că la Belgrad, în seara zilei de 28 iunie, a avut loc un protest de amploare, în cadrul căruia s-a cerut organizarea de alegeri parlamentare anticipate. Președintele țării, Aleksandar Vučić, a declarat că „nu va accepta un ultimatum” și că alegerile vor avea loc la termenul stabilit, în anul 2026.

Potrivit poliției, la protest au participat 36 de mii de persoane. Organizația independentă de monitorizare „Arhiva Adunărilor Publice” a estimat însă prezența la 140 de mii de persoane.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: